Новини
Суспільство

У Хмельницькому зріс попит на грілки

Цього року температурний мінімум під час опалювального сезону у квартирах буде знижено до 16 градусів. Пов’язано це з ракетними атаками країни-агресора по енергетичних об’єктах України. Вчора в усіх областях ввели режим жорсткої економії електроенергії, аби не допустити аварійних відключень, поки фахівців відновлюватимуть енергосистему країни. У Хмельницькому під вечір міський голова був змушений вчергове звернутися до містян з проханням знизити навантаження на електромережу, яке станом на 19.30 було критичним. Тож зігріватися в холоди в таких умовах, вмикаючи обігрівальні електроприлади, навряд чи вдасться.

У Хмельницькому опалювальний сезон стартував частково. Наразі тепло в режимі «гарячої води» подають лише у медичні заклади та дитячі садки. В решті міста опалення обіцяють ввімкнути тоді, коли середньодобова температура за вікном протягом трьох днів триматиметься на позначці +8 градусів.

В очікуванні складної зими хмельничани готуються обігріватися підручними засобами. І мають ідеї, як це робитимуть:

Теплий одяг, теплі ковдри, теплі шкарпетки, теплі пляшки – під ковдру, і дітей також під ковдру.

У мене великий запас дров і дві грубки. Якщо не буде газу. Нам цілком вистачає.

У нас єдине спасіння – це плита газова. І теплий одяг, ковдри, чаї.

Альтернативним і найдоступнішим джерелом тепла можуть бути грілки. Найоптимальнішими вважаються гумові ємності різних розмірів. Вони тримають температуру декілька годин, тож дадуть можливість заснути у комфорті.

З настанням холодів попит на грілки очікувано значно зріс. Однак, кажуть в одній з аптек Хмельницького, їхня вартість не змінювалася.

В асортименті представлені грілки гумові трьох різних об’ємів: 1, 2 та 3 літри. Ціна коливається від 113 до 134 гривень. Набираєте теплу воду, не занадто гарячу, щоб не було опіків при тривалому контакті зі шкірою. Обов’язково потрібно випустити повітря та добре закрутити корком, щоб не було протікання води, – розповідає заступниця завідувача аптеки Діана Вавринчук.

А от за підвищеної температури тіла використовувати грілки не радять.

Ще один спосіб зігрітися – чай або інші гарячі напої. Також лікарі рекомендують зігріватися за допомогою кількахвилинної руханки.

Наприклад, навіть просто стискання пальців рук та ніг – таке статичне напруження м’язів і повторення цієї статичної напруги теж буде зігрівати організм, – радить лікарка фізичної та реабілітаційної медицини Алла Соловей.

Також лікарка радить використовувати багатошаровий правильний одяг з натуральних тканин, калорійно харчуватися.

Окрім того, слід подбати про утеплення оселі: заклеїти шпарини у вікнах, постелити килими та запастися ковдрами.  

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook