Новини
Освіта

Майже половина студентів Хмельниччини навчається на «бюджеті»

На Поділлі залишилися лише 11 закладів вищої освіти. Між тим, ще три роки тому вузів було в півтора раза більше – 18.

Зрозуміло, зменшення кількості вишів «скорочує» студентську лаву. Якщо в 2015/16 навчальному році студіювало 33,4 тисячі молодих людей, в 2018/19-му – 31,4 тисячі, то в 2021/22 році – лише 22,3 тисячі. Як бачимо, скорочення становило приблизно третину.

Зменшення чисельності студентів, звичайно, пов’язане зі скороченням населення як Хмельниччини, так і Вкраїни в цілому. Проте, не забуваймо, що, прагнучи до Європи, все більше наших молодих співвітчизників рушає за знаннями до Польщі, Чехії тощо.

студенти Хмельниччини

Хлопці та дівчатка майже однаково прагнуть знань у вишах Хмельниччини: частка студенток становить 51,8%, студентів – 48,2%. Ця пропорція приблизно співпадає із розподілом населення за статтю.

Зауважимо, що нині до студентів зараховують і учнів закладів фахової передвищої освіти. Якщо говорити загалом про цю категорію та «традиційних» студентів, то їх налічувалося в минулому навчальному році 28,4 тисячі.

як розподілені студенти по закладах освіти на Хмельниччині

Приблизно три чверті студентів – 76,5% – обрали денну форму навчання, заочну – 22,6%, дистанційну – 0,9%. Як бачимо, на дистанційній формі навчалися торік менш як триста осіб.

Майже половина студентів навчається за рахунок бюджету, решта – на контрактній основі.

Добірку із даними про студентів краю підготували до Міжнародного дня студента у Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

До слова, у Хмельницькому є й “золоті” студенти, яких польської мови вчить соліст рок-гурту. Хто саме – читайте за посиланням.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook