Новини
Новини від читача

Варять чай і прасують у під’їзді: як хмельничани «скидають» зайву напругу в мережі

Заходиш у під’їзд – є світло. Краса. Ліфт працює – чудово. І на поверсі є світло – спокій. А в квартирі – бац, темрява. А в електрокоробці скажено стрибають цифри напруги: від 240 до 250 вольт. Світла немає, бо реле «не пускає» до помешкання надлишкову електрику, аби прилади не згоріли.

Брак напруги в нинішній час цілком зрозумілий: не вистачає потужності в енергосистемі після підступних ударів ворога по нашій енергосистемі. Підвищена напруга – певний нонсенс для сьогодення. Але саме її можна було спостерігати днями в окремих будинках Хмельницького.

А якщо в квартиру йде надмір вольтів, то помешкання, оснащені обмежувальними реле, сидітимуть без світла. Й що робити?

Перша думка: енергетики, нумо хутко поділіться зайвою електрикою із сусіднім будинком, що наразі огорнутий темрявою. Так-так, саме із тим будинком, якому іноді по-доброму (чи не дуже) заздриш: в них світло палає в усіх кімнатах, шикують-гусарять, а ти зі свічкою соваєшся, наче примара, з кутка в куток.

Друга думка: хочеться ж із вулиці гарячого чайку. А чайник – пристрій «низькоінтелектуальний», йому чим більше електрики (в розумних межах), тим краще. І 220 вольт «з’їсть», і 250 не вдавиться. А в коридорі ж світло є. Чайник – у коридор: і зігрітися можна, і трохи зайвої напруги спожити.

Третя думка (після наповнення шлунку гарячим): є надлишкова енергія, яку треба забрати. А ще – купка попраної білизни, яку не прасуєш, бо держава просить обмежити енергоспоживання. Нумо із праскою до коридору.

Мимохідь у сусіда питаєш: як зі світлом? Підняв, каже, «планку» на реле до 250 вольт, бо телевізор кортить подивитися. «На свій страх і ризик», підкреслює. Справді, телевізор – штукенція «високоінтелетуальна»: зайві вольти йому небезпечні, але можна ж і ризикнути, якщо дуже кортить.

Можливо, й інші сусіди також відчули, що потрібно «збивати» напругу та повмикали праски-чайники в коридорах, дехто – зі найсміливіших – реле «попідкручували»; й забрали зайві вольти. А можливо, енергетики поділилися надлишковою електрикою з іншими споживачами. В будь-якому випадку, напруга почала спадати й розпочалася світломузика: зменшується напруга – реле пропускає струм, зростає – вибиває світло. За деякий час ситуація стабілізувалася, й до квартири надійшли «нормальні» 220-230 вольт. Як би там не було, велика подяка енергетикам за їхню працю в цей форсмажоний період. І не забувайте лайфхак: «зайва» електрика – і дефіцит, і проблема, яку можна пом’якшити чайниками-прасками.

Про те, чому, крім високої, напруга може бути низькою у будинку, і що з цим робити читайте за посиланням.

Нагадаємо, сьогодні відключення світла на Хмельниччині відбуваються за оновленими графіками.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook