Новини
Суспільство

1000 гривень на свята: “новорічне меню” в умовах обмеженого бюджету склали у Хмельницькому

До Нового року залишилося кілька днів. Люди, які хочуть, попри все, відсвяткувати його, вже давно почали навідуватися у супермаркети та на ринки, аби придбати все необхідне для новорічного столу. Місцевим простіше – у них є запаси, зроблені влітку, родичі у селах, друзі, знайомі, з якими можна скооперуватися та разом і приготувати, і відсвяткувати. Тим, хто вимушено проживає на чужині, доводиться розраховувати лише на себе та на те, що є у гаманці.

Експеримент зі складанням святкового меню у Хмельницькому влаштували журналісти каналу Перший Подільський.

Війна змусила змінити, серед іншого, і новорічні традиції мільйонів українських сімей. Серед них – і моя власна. 2023 рік я зустрічатиму окремо від батьків, які залишилися на Харківщині. Тож про святковий стіл мушу подбати сам, – розповів журналіст каналу Олександр Тітов.

Аби “зібрати” новорічне меню, чоловік вирушив на центральний продуктовий ринок у Хмельницькому, маючи в кишені лише 1000 гривень.

Цього року господині кажуть, меню буде максимально скромним та складатиметься тільки з традиційних страв.

Не ті часи, щоб святкувати. Всі бажають миру в країні, тому я вважаю, що це буде недоречно. Хіба якісь символічні страви: щось м’ясне, салат і, можливо, ще щось. І на тому все.

Найпростіші, ті, що й завжди. Якийсь салат, картопля, ковбаска. Якось так. Скромно, – кажуть хмельничанки.

Класикою Нового року є оселедець під шубою. Для його приготування потрібні курячі яйця. Вони зараз коштують у Хмельницькому від 60 до 100 гривень за 10 штук. Морква та буряк – по 20 гривень за кілограм, картопля – 9 гривень за кілограм. Та найважливіші компоненти страви – майонез (40 гривень за пачку) та філе оселедця.

Як розповіла продавчиня ринку Світлана, почищене та порізане філе оселедця в упаковці коштує 45 гривень за 200 грамів. Ціна є фіксованою, і вона не зросла. Більша упаковка філе оселедця коштує 75 гривень.

Найчастіше оселедець беруть на вагу. Велика, 500+, коштує 155 гривень. Менша, 350+ (до 400 грамів) – 135 гривень за кілограм, – каже продавчиня.

Усього на інгредієнти для салату “Оселедець під шубою” журналіст витратив 139 гривень.

Традиційною для святкового столу є м’ясно-сирна нарізка. Вибір зупинили на копченій ковбасі за 86 гривень. 350 грамів сиру обійшлися у 74 гривні. Кілограм сиру на ринку коштує від 200-300 гривень за кілограм і дорожче. При цьому, за словами продавця, щомісяця цей продукт дорожчає в середньому на 3%.

Навіть мінімальне святкове меню не обійдеться без гарячої страви. Для експерименту обрали картопляне пюре з тушкованим м’ясом. Як кажуть продавці, кілограм свинини коштуватиме від 150 до 170 гривень.

Додали журналісти до новорічного меню бутерброди зі шпротами. Нарізний батон, залежно від виробника, коштуватиме від 17 до 25 гривень. Також знадобиться масло та сама риба. Скляну баночку шпротів на ринку віддають за 54 гривні, металеву – за 88. Масло жирністю 82% (за словами продавців, найпопулярніше) обійшлося у 65 гривень за пачку вагою 200 грамів.

Щодо новорічних фруктів, то мандарини та клементини завозять різних видів з-за кордону. Коштують вони, відповідно, по-різному. В середньому, 80 гривень за кілограм.

В результаті для невеликої компанії на новорічне меню під час експерименту витратили 875 гривень.

Навіть попри значне збільшення цін на тисячу гривень можна смачно зустріти Новий рік. Залишиться ще й на десерт, – каже Олександр Тітов.

Щоправда, у цьому меню бракує напоїв, хоча б традиційного шампанського. Хоча, якщо є охота, і його можна “втиснути” у зазначену суму.

Детальніше – у сюжеті.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook