Новини
Суспільство

27 годин провів хмельничанин у пункті незламності

Пункти незламності у Хмельницькому – великі намети, які встановили та облаштували у центрі міста та у мікрорайоні Озерна працівники ДСНС. Їхнє призначення – забезпечити теплом та зв’язком мешканців обласного центру на випадок блекауту. Наразі ситуація з електропостачанням у Хмельницькому – досить стабільна. Проте пункти незламності не залишаються порожніми. Мало того, тут навіть встановлюють своєрідні рекорди.

У пунктах незламності передбачені місця не лише для того, аби посидіти, а й полежати. Крім того, є запаси води, аптечки, чай та печиво.

Тут можна зарядити мобільні телефони, скористатися точкою доступу до wi-fi. Також можна випити гарячих напоїв та з’їсти смачного печива. Люди можуть перебувати тут цілодобово. Мобільний пункт незламності забезпечений резервним джерелом живлення (електрогенератором) та дизельною тепловою гарматою, – розповідає начальник 1 Державної пожежно-рятувальної частини Михайло Пастух.

У кожному з пунктів цілодобово чергують по двоє рятувальників. Вони можуть надати домедичну та психологічну допомогу. Намети можуть вмістити від 50 до 70 осіб одночасно. Під час тривалої відсутності світла мобільні пункти незламності за добу відвідувало до 400 осіб. Але, навіть коли є світло, сюди часто заходять погрітися або висушити мокре взуття. За словами рятувальників, які чергують у пунктах, це – найприємніша частина їхньої роботи.

Обігріваються пункти незламності тепловими пушками. У мікрорайоні Озерна біля них встановлені біотуалети. У центрі міста, на Проскурівській, такого немає, адже неподалік є громадська вбиральня. Щоправда, працює вона не цілодобово, та й під час планових відключень світла так само знеструмлюється як і решта споруд навколо.

Мобільна пушка працює на дизельному пальному плюс електроенергія. Це вже сучасний обігрівальний пристрій, до якого підключений датчик температури, тобто в будь-яку погоду в пункті незламності ми виставляємо комфортну температуру – 20-22 градуси, – розповідає заступник начальника 3-ї Державної пожежно-рятувальної частини Ігор Киричук.

В радіусі до 200 метрів від пунктів є укриття. Намети укомплектовані відповідно до вимог. Нагадують тут і про найпростіші правила безпеки. Продукти, воду та засоби гігієни доставляють працівники ДСНС та меценати.

За час роботи мобільних пунктів незламності тут з’явилися свої рекорди.

Один чоловік тут працював 27 годин. На дві години він приліг поспати, а решту часу сидів, працював. Зі своїм комп’ютером прийшов, з системним блоком, з монітором, – розповідає рядовий служби цивільного захисту ГУ ДСНС у Хмельницькій області Данило Присяжний.

У кожному мобільному пункті незламності є також дитячий куточок. Тому інколи батьки залишають тут дітей під наглядом рятувальників та йдуть у своїх справах. Такий собі дитячий садочок “на вимогу”.

З розумінням у пунктах незламності ставляться і до осіб без постійного місця проживання.

За весь час, напевно, був один безхатько, який прийшов. Ми зробили йому чай, дали печиво, і він пішов, трішки погрівся. А так у нас їх не буває, – каже Данило Присяжний.

Відвідувачі пунктів незламності завжди дякують надзвичайникам. І навіть іноді залишають подарунки. Один з пунктів, до прикладу, прикрашений патріотичною картиною. Її на знак подяки подарувала жінка, яка завітала з дітьми, щоб випити чаю та зігрітися.

Мобільні пункти незламності у Хмельницькому працюватимуть цілодобово впродовж усіх новорічно-різдвяних свят.

Відео: ХМ-ІНСАЙД

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook