Новини
Дозвілля

Борщ онлайн: подоляни готували українську страву разом з ірландцями (ВІДЕО)

З метою популяризації української культури  Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтва започаткував проєкт «Міжнародне приготування борщу», до якого долучаються друзі та колеги з різних країн.

Особливість проєкту в тому, що під  час приготування борщу в Україні, на зв’язок виходять друзі та волонтери  з різних країн світу, щоб доєднатися до приготування та поговорити про нематеріальну культурну спадщину України.

У більшості випадків можна простежити, що українські землі були епіцентром, з якого борщ як страва і культурне явище розходився «борщовим поясом». Борщ почали готувати ще в пізньому Середньовіччі і він міг потрапити до кухонь сусідніх країн шляхом культурних запозичень.

З метою популяризації, української культури, 30 грудня директор ХОНМЦКіМ  Майя Онищук, керівник Волочиського Центру культури і дозвілля «Гармонія» ім. М.Чепелюка  Альона Колосінська, власниця піццерії «Чарівна Піч» у м.Волочиськ Тамара Сирота-Петровська готували справжній український борщ.

З-за кордону з нами на зв’язку був журналіст, керівник інформаційного агентства «Центр журналістських розслідувань» (який проживає зараз в Ірландії), волонтер, керівник соціальної групи «UHUG Ukrainians helping Ukrainians Galway», представник українців у місті Galway – Артем Квашин.

Трансляція відбувалася на платформі Zoom та на сторінках Центру у соціальних мережах Facebook та Instagram, до якої змогли долучитися представники багатьох громад Хмельниччини.

З колядками  до приготування борщу долучився народний аматорський ансамбль народної пісні «Веселий ярмарок» та колектив дітей з Волочиського НВК.

Раніше борщ онлайн хмельничани готували разом з господинями з Польщі та США. Проєкт триває, стежити за тим, як готують інтернаціональний борщ можна на сторінках у соцмережах:  Facebook та Instagram 

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook