Новини
Увага!

У лікарні Хмельницького спростували фейк про “голодних та роздягнених” пацієнтів

Від початку війни українці пережили не одну хвилю фейків, які поширювали та продовжують поширювати як ворожі спецслужби та ботоферми, так і свої, рідні, шахраї та нечисті на руку люди. Мешканці Хмельниччини – не виключення. Граючи на бажанні людей допомогти, час від часу аферисти за допомогою соцмереж намагаються нажитися, продукуючи досить правдоподібні, але абсолютно неправдиві “новини” та заклики про “допомогу”.

Так, зокрема, останнім часом у соцмережах, вже не вперше, почали поширювати інформацію про те, що нібито військовослужбовці, які лікуються у Хмельницькій обласній лікарні не забезпечені достатньою мірою ні їжею, ні одягом, ні засобами гігієни.

У медичному закладі цю інформацію спростували:

Колектив Хмельницької обласної лікарні стурбований недостовірною інформацією, що поширюється в соціальних мережах та групах стосовно того, що військовослужбовці не забезпечені одежею, білизною, засобами гігієни та харчуванням. Наразі, в лікарні в достатній кількості є постільна білизна, одяг, засоби гігієни для військових, що знаходяться на лікуванні. А також, крім чотириразового збалансованого лікарняного харчування, завдяки волонтерам – закладам громадського харчування територіальної громади – військовим надається ще й додаткове харчування. Дякуємо за турботу, за Вашу готовність допомогти, але на майбутнє перевіряйте інформацію!написали на сторінці обласної лікарні.

Мета, з якою поширюють таку інформацію, граючи на злободенній темі, може бути різна. До прикладу, підірвати довіру до влади, мовляв, та не піклується про захисників. Або дестабілізувати роботу медичного закладу, змушуючи його працівників відволікатися на пояснення та розмови з бажаючими допомогти.

Але, швидше за все, такі речі роблять з метою наживи, адже часто люди досить добрі для того, щоб поділитися одягом або продуктами, або ж перерахувати посильну для себе суму, але й досить ліниві для того, аби перевіряти інформацію, яку отримують.

Тому ще раз попереджаємо: перш ніж кидатися на допомогу: приносити одяг, продукти, інші речі, які у вас просять незнайомі вам люди, перераховувати гроші тощо – переконайтеся, що дійсно спілкуєтеся з волонтерами, а не шахраями. Довіряйте лише тим волонтерським та благодійним організаціям, діяльність яких можна перевірити.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook