Новини
Інфраструктура

Будівельний майданчик прибрали з центру Хмельницького (ФОТО)

Розголос у соцмережах та у деяких ЗМІ, схоже, зробив свою справу – зародки сумнівного будівельного майданчика на місці ймовірного будівництва без будь-яких упізнавальних знаків на вулиці Свободи біля споруди колишнього ЦНТЕІ (зараз там – філія Донецького вишу) раптово зникли. Територія біля будівлі наразі вільна, проте питань до влади від цього не поменшало.

Зважаючи на те, як швидко після публікацій зникло будівельне риштування, можна зробити висновок, що будівництво, яке затіяли було (але щось пішло не так) у центрі міста, скажімо так… не зовсім законне?

За інформацією сайту vsim.ua, в.о. начальника управління архітектури Хмельницької міської ради Максим Дружинін повідомив, що “будівельні роботи зупинені, чиновники звернулися до правоохоронних органів”.

Хмельничани, які в коментарях у соцмережах, можливо, іронічно, припускали, що то “Донецький університет хоче добудовувати торгово-офісні приміщення”, були не такі вже й далекі від істини.

Замовником будівництва, за інформацією vsim.ua, є Донецький національний університет, головний офіс якого у 2014 році був перенесений до Вінниці, а одна з філій у 2016 розташувалася у Хмельницькому. Саме у будівлі ЦНТЕІ, на території якої хмельничани й виявили днями щось таке як будівельний майданчик.

Що відомо наразі про будівництво, яке не відбулося

Дозвіл на будівництво видала Державна інспекція містобудування та архітектури.

Підставою були містобудівні умови та обмеження, видані управлінням архітектури Хмельницької міської ради у листопаді 2014 року.

Біля будівлі ЦНТЕІ мали будувати триповерхову споруду з підземним паркінгом.

Підрядник будівництва – рівненська фірма ТОВ «Роурен».

На початку 2023 року для земельної ділянки, де розташована будівля ЦНТЕІ, змінили цільове призначення. Розпорядження підписав начальник Хмельницької ОВА Гамалій.

У соцмережах хмельничани писали про паркан, який почали було зводити навколо майбутнього будівництва. Паркан дійсно був (дякуємо колегам з vsim.ua, які мають кадровий ресурс для фіксації).

Було таке (пішоходам у центрі міста лишили для проходу самі бачите, що):

Станом на вечір суботи, 4 березня, територія біля ЦНТЕІ виглядала так:

Жодного натяку на будь-які будівельні роботи та на будівельне риштування, як бачимо, немає. Але хмельничани, які добре знають цю територію, можуть собі уявити, як би виглядала тут триповерхова будівля з підземним паркінгом.

Натомість є проблема, притаманна для багатьох тротуарів, доріг, майданчиків, вулиць, прибудинкових територій у Хмельницькому. А саме – пішохідна зона, більше пристосована для “літунів” з фантастичних романів, ніж для пересічних пішоходів-хмельничан. Побите, вищерблене покриття, до якого, як не дивно, ще чомусь не дісталися любителі все мостити плиткою сумнівної якості.

Ну і хмельничани ніяк не могли пройти повз. Лише в одному з дописів на тему цього сумнівного будівництва зібралося з пів сотні коментарів. Власне, у цьому дописі – майже все, що думають хмельничани з приводу цього будівництва.

А в чому проблема відкрито заявити про ЦЕ!? Здається, якщо б громадськість знала правдиву інформацію, різномовок би не було. Перш за все, на моє переконання, відповідальність за ЦЕ несе міська влада! Бо як в тій крилатій фразі : “Здесь играем, здесь не играем. Здесь рыбу заворачивали…”

Що, навіть міська рада не знає? Якщо так, то чиновники даремно отримують платню! Адже щодо земельної ділянки, то вони однозначно б мали це знати.

То ж шось нормальне буде. Мабуть, завод по виробництву грошей. То ж не барига якийсь строїть. Ну і шо, якщо то буде торговий центр, там все одно не було дерев. Барига ж не насадив. Тільки машини ставлять. Накупляли цих джипів. Пройти не було як. А тепер норм. Гарна огорожа. Який паспорт об’єкта? Ви шо, диверсант? Обстріли ж...

Читала срачі за це будівництво. Типу мерія тут ні до чого, хоча претензії були саме до неї. Але цікаво звісно. Мерія в нас в місті лише до тих питань, які гарно пахнуть. Там де тхне, то не її компетенція відразу

Так, теж думаю, що рука руку миє і без погодження один з одним нічого не робиться.

всі пам’ятають бійку на набережній Бугу там де 16-поверхівку починали будувати.

Якщо влада проти то будь-які паркани злітають на раз два

Дозвіл надала Військова адміністрація. Ця ділянка не належить місту.

А які були дії міської ради, щоб цьому запобігти? Звернення якісь, заяви?

Теж рахую що краще щоб там далі стирчала арматура з землі, щоб люди падали і накладали собі потім шви.

Може хотіли облагородити і оновити площадку?

Донецький університет, який в тій будівлі з 14-го року. Жодного студента ще не випустили, але будівлею володіють

Так прикольно виходить. Будуєш будинок собі то за тобою пів міста бігає і розказує тобі що можна, а що ні. А тут по серед міста паркан вхреначили і на всіх похер. І це вже не перший раз в нас така діч.

Там дуже велика історія, з багатьма фігурантами. Зокрема, ящик Пандори відкрив колишній головний архітектор Дунаєвський. Але загалом дуже “чудово”, що обласна військова адміністрація в особі Гамалія вміє під прикриттям воєнного стану давати розпорядження про зміну цільового призначення ділянки. Ну, і цікаво було б дізнатися реального замовника будівництва. Бо Донецький університет, вірогідно, там лише як прикриття

Вони, до речі, займають не все приміщення колишнього ЦНТЕІ. На 8 та 9 поверсі там судова охорона. Ну, і це лише філія універу. І декілька років тому там були проблеми із набором студентів. Хто сюди вступив, тих потім відправили вчитися у Вінницю. Хоча спочатку обіцяли навчання тут. Тож було ще прикольно дізнатися, чим вони у такому величезному приміщенні загалом займаються підрядник ТОВ “РОУРЕН”, код ЄДРПОУ 39913411,

Ну, це підрядник, більше цікавить, хто справжній замовник) Так розумію, що це посадовець, близький до адміністрації)

Сила у фейсбук. Нахера ціла зала депутатів, фракції, апарат архітектури, юристів, дружинніків і звичайних чиновників якщо воно нічого не бачать?

Запитали в людей через фейсбук і бац гарне рішення. Але відчуваю що за це місце ми виграли бій, а от війни ще продовжиться.

Таке враження, ну просто фантазія, що зараз у всіх областях так. Керовники військових обласних адміністрацій як місцеві царьки. З повною силою влади. Неугодних – на війну, подалі. Своїм –дарунки. Якщо хтось проти – суди та погрози. Цікаво спостерігати… Прям федералізація якась.

Необмежена влада, власне військо, виживання будь-якої конкуренції чи опозиції за такої ж абсолютної підтримки переляканого населення. Профіт

Мене вчили бути вихованою! АЛЕ ЦЕ ВЖЕ ПІК ДОЛБОЄБІЗМА !!! цинічність, імперіалізм СОВКА «шо хочу, те роблю, ДЕ ХОЧУ, там і ставлю»!

Добудова торгово-офісних приміщень до Університету! Донецького ун-ту у центрі Хмельницького руками фірми рівненської!

Добудова торгово-офісних приміщень – альфа і омега Проскурова. Саме такий напис треба витесати на поминальному камені міста.

Ага, спочатку будують, хто де хоче, а потім “якого х… якась там в/ч так близько до цивільних об’єктів, це така небезпека #дехмельницькеппо #давайтевизнаємохмельницькийзонюбойовихдій та інше кококо”

Власне, якби цей роздовбаний (для пішоходів) майданчик перекопали вздовж і впоперек задля того, аби облаштувати там сквер з ДЕРЕВАМИ і ЗЕЛЕНИМИ ЗОНАМИ для студентів вишу, що оселився у будівлі колишнього ЦНТЕІ (і не лише для них), напевно, в жодного з хмельничан не піднялася б рука написати щось проти. Проте – не зі щастям хмельничан таке побачити в найближчому майбутньому…

Але це ще не кінець історії. На хмельничан, які було втішилися тим, що відстояли майданчик, чекав неприємний сюрприз – територію знову обгородили парканом та пригнали туди спецтехніку.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook