Новини
Суспільство

Фахівці та активісти виступили проти знесення 150-літнього ясена в центрі Хмельницького

Історія про зрізання ботанічної пам’ятки природи, що росте на майдані Незалежності у центрі Хмельницького, отримала продовження. Нагадаємо, міська влада прийняла рішення позбутись від ясена, якому вже понад 150 років, через небезпеку для мешканців міста. Однак місцеві мешканці та активісти стали на захист дерева. І лише після того, як ця тема набула широкого розголосу в соцмережах, у Хмельницький прибув столичний арборист Володимир Ветроградський для проведення ретельного обстеження ясена.

Цікаво, що 7 років тому, у 2016-му, коли дерево оголошували таким, що належить до об’єктів природоохоронного фонду, воно виглядало здоровим, кажуть екологи. Проте навесні 2022 року, оглядаючи дерево, фахівці побачили біля його коренів отвір, через який в середину стовбура потрапляла волога, а в стовбурі виявили гниль. Тим, аби полікувати ясен, який пережив не одну революцію і вцілів, вочевидь, ніхто не перейнявся. Тож за рік розміри пошкодження дерева, а саме глибина загнивання кореневої частини, збільшилися у понад 4 рази. Тепер же, за словами влади, рятувати його запізно і вже неможливо.

Це й обурило громадських активістів. Зокрема, Віктор Карван прокоментував цю ситуацію у фейсбуці наступним чином:

Коментуючи ці висловлювання від себе додам наступні логічні роздуми щодо обговорюваної ситуації:

1. Хто ті фахівці, котрі надали експертний висновок – “Що дерево врятувати неможливо”! Якщо зі слів посадових осіб у розмові, що відбулась нині під час обстеження, були наступні слова – у міському господарсті відсутні хоч якісь фахівці з даного напрямку роботи з зеленими насадженнями міста!

2. На підтвердження вище сказаного – нині у місто був запрошений арбарист ( фахівець з обслуговування та догляду за деревами як за індивідуальними організмами) аж з Київа, задля обстежження того ясена!!!

3. Аналізуючи інформацію щодо того, що ще навесні 2022 року, оглядаючи дерево, фахівці побачили біля його коренів отвір, через який в середину стовбура потрапляла волога, а в стовбурі виявили гниль, і побачивши що той отвір з того часу так і не був оброблений антисептиком від грибка, та не законсервовано… то особисто у мене склалось враження, що це було зроблено з метою таки знищити той ясен остаточно… Як кажуть “нема тіла – нема діла”… Ну думаю зрозуміли.

Отож перейду до самих висловлювань, що були сказані саме дійсно фахівцем, а не вимишленими фахівцями котрі пропонували знести той ясен.

– ясен живий, але потребує деякого обслуговування – видалення деякого сухого гілля, та консервування зрізів.

– розширення пристовбурового простору хочаб на 50- 100 см…

– пониження пристовбурового грунту, який був насипаний та влаштований некваліфіковано, адже саме той грунт є причиною що приводить до загнивання пробкової частини надземного стовбура дерева, що може призвести до повної загибелі дерева.

– ну й нарешті = дерево на свій вік має досить добрий стан, незважаючи на достойний вік. Коренева система жива і може ще живити дерево.

– за потреби для безпеки, можна влаштувати підтримуючу конструкцію задля безпеки перехожих.

Також громадський активіст зауважив, що, судячи з риторики міських комунальників, вони у збереженні ясена не зацікавлені, їм більш підходить зрізати його. Однак, він переконаний, що дерево потрібно вберегти, бо воно ще в доволі доброму стані.

На доведення своєї думки, Віктор Карван опублікував фото кореня ясена на вулиці Волочиській.

Для комунальників чим менше дерев – тим менше проблем… на жаль. щодо всьо, то є аргумент . Ось зняв нині, це на Волочиській стоїть з 2016 року в такому стані… у ясеня коренева система дуже міцна. І те, що там розповідають “експерти” які не бачили корені того ясена на Майдані, як на мене ніщо інще як підігравання комунальникам – хто платить, той замовляє “музику”. Ото що на фото нижче рівня грунту, то було під землею. А тепер уявіть собі яка коренева система в того, що на Майдані, – пише чоловік.

Місцеві мешканці у коментарях підтримують хмельничанина, не розуміючи, чому міська влада так халатно ставиться до зелених насаджень, тим паче до ботанічних пам’яток природи:

я,чесно кажучи, в шоці. Дерево яке з табличкю про охоронний статус навіть не намагаються врятувати.І вже й не охоронний статус…Боляче від того

Саме так. Хмельницькі чиновники не опікуються зеленими насадженнями – знають лише геометрію (діаметр стовбура, кубометри, циліндр від дерева після придуманого омолодження). Найжахливіше – не здатні вчитися.

Автор: Наталя Кошай

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook