Новини
Духовність

У Кам’янці-Подільському активісти ночуватимуть у наметах біля собору, який перевели до ПЦУ (ВІДЕО)

Безстрокова акція, оголошена місцевими активістами у Кам’янці-Подільському, триває. Кам’янчани, які підтримують перехід собору святого благовірного князя Олександра Невського до Православної Церкви України готові всю ніч провести під стінами храму, аби не допустити вивезення з нього майна. За словами організаторів акції, ревізійну комісію у собор не допускають, ключі від нього не віддають. Протягом дня на території храму відбувалися сутички, в які доводилося втручатися поліції.

На відміну від Хмельницького, де прихильники УПЦ та ПЦУ були відділені одні від одних парканом, закритим на замок, у Кам’янці-Подільському і активісти, і прихильники того, аби церква залишалася під московським патріархатом, перебувають на одній території. Відповідно, сутичок між двома “таборами” уникнути не вдалося.

За подіями біля храму протягом дня стежать журналісти видання Код Кам’янця. Надвечір у соцмережах повідомили про те, що під стінами храму відбувалися сутички.

Сутички біля собору О. Невського, активісти і прихожани продовжують знаходитися на території

Здебільшого активність під стінами храму проявляла молодь – хлопці (частина з яких були у пов’язках, що ховають обличчя) влаштували штовханину зі старшими людьми. Не зважали навіть на дітей, яких для чогось привели на акцію.

Судячи з усміхнених облич у натовпі, дехто з молодих людей отримує задоволення від штовханини.

За перехід собору до Православної Церкви України громада Кам’янця-Подільського проголосувала вчора, 8 квітня. Проте у собор ревізійну комісію не пустили, повідомили з місця подій організатори акції.

Увечері розклад сил був такий: віряни московського патріархату – близько 500 осіб, кам’янчани, які підтримують перехід собору до ПЦУ – близько 1000 осіб.

Сьогодні увечері ми звідси нікуди не йдемо. Впродовж ночі будуть зібрані люди. Ми не дамо їм щось звідси вивезти. Оці люди, яких привезли з різних сіл, на них чекають автобуси. Вони будуть розходитися. Хай їдуть у свої села, хай їдуть в Дунаївці, хай їдуть в Хмельницький, чи звідки їх привезли. Ми – в Кам’янці і ми сьогодні залишаємося тут, – наголосив один з активістів.

Ще відео з території собору. Схоже, церковні дзвони змагаються із дискотекою. Відео – kamianetsplus

В Українській Православній Церкві заявили про спробу “захоплення собору УПЦ”.

Нагадаємо, у Хмельницькому в соборі Різдва Пресвятої Богородиці, за перехід якого до ПЦУ проголосувала громада, священники УПЦ провели святкове Богослужіння з нагоди Благовіщення Пресвятої Богородиці попри те, що храм мав бути опечатаний до оформлення всіх документів. Ситуацію досі ніхто і ніяк не прокоментував. Є лише версія від місцевих активістів про, ймовірно, якісь домовленості.

Ситуація станом на 21.50.

На території собору О. Невського активісти не розходяться, прихожани теж,повідомляє Код Кам’янця

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook