Новини
Духовність

В “опечатаному та переведеному до ПЦУ” соборі у Хмельницькому священники УПЦ провели Богослужіння (ФОТО, ВІДЕО)

Ситуація із Собором Різдва Пресвятої Богородиці у Хмельницькому досі залишається незрозумілою та неоднозначною. Після емоційної акції під стінами собору, коли на території храму забарикадувалися парафіяни, а з іншої сторони воріт хмельничани голосували за перехід до Православної Церкви України, дехто із місцевих активістів поспішив заявити про те, що – (цитата): “Ще +1 церква перейшла до ПЦУ, громада прийняла рішення незважаючи на виття біснуватих москвозомбі”. Проте судячи з того, що відбулося у соборі, все не зовсім так, як це представляється на загал.

Нагадаємо хронологію подій. У минулі вихідні у кафедральному Свято-Покровському соборі на вулиці Володимирській сталася бійка: священники і прихожани побили чоловіка у військовій формі. За фактом події було відкрито два кримінальні провадження та складено адміністративний протокол. Після цього громада обурилася та прийшла під стіни собору, аби висловити свою думку щодо присутності в обласному центрі храмів, що підпорядковуються російській церкві, та проголосувати за перехід храму до ПЦУ. Що зрештою і вдалося зробити досить спокійно, а митрополит Хмельницький і Старокостянтинівський УПЦ МП Антоній (Фіалко) добровільно передав ключі від храму священнику ПЦУ. Щоправда, наступного дня позбувся своєї посади: на засіданні Священного Синоду було обрано нового керуючого Хмельницькою єпархією УПЦ МП. Ним став Преосвященний архієпископ Віктор Баришівський (в миру Володимир Коцаба), який до цього був вікарієм Київської Митрополії.

Наступним храмом, біля якого збиралися хмельничани, стала Церква Казанської Ікони Божої Матері у мікрорайоні Гречани. Туди хмельничан оперативно скликали через те, що з храму священники, ймовірно, намагалися вивезти майно. Там теж зібрання закінчилося голосуванням за перехід до ПЦУ, храм опечатали, ревізійна комісія почала описувати майно.

А от у Соборі Різдва Пресвятої Богородиці на вулиці Вайсера щось пішло не так. Сюди місцеві активісти прибули 5 квітня також через те, що з храму нібито вивозили майно. Проте з собору їх виштовхали, а згодом відтіснили за територію. Тож акція, супроводжувана емоціями та пристрастями, проходила по обидва боки паркану. По цей бік паркану хмельничани співали українських пісень та голосували за перехід до ПЦУ, по інший бік парафіяни співали церковних пісень та заявляли, що нікого у храм не пустять.

Чим закінчилося це протистояння, так досі і не зрозуміло, адже опісля всіх подій інформацію очевидці повідомляли суперечливу. Одні стверджували, що ревізійну комісію у храм допустили і вона почала описувати майно, інші зазначали, що нікого нікуди не пустили, а парафіяни заявили, що охоронятимуть храм.

Депутат Хмельницькому міської ради Віталій Підгайчук, який був присутній біля усіх храмів, заявив опісля всіх подій біля собору таке:

Ми змогли перевести ще один храм (Церква Різдва Богородиці (УПЦ)) московського патріархату по вулиці Вайсера, 15 – до Православної церкви України!Відтепер, обраний вами новий голова релігійної громади, нові члени парафіяльної ради та відповідні комісії днями продовжать свою роботу.

Протоієрей, благочинний міста Хмельницького УПЦ події у храмі для Суспільне Хмельницький прокоментував так:

Перехід я вважаю недійсним, тому що голосувала територіальна громада, а не церковна. А релігійна громада – це є вірні тої церкви, до якої вони ходять, яку вони утримують своїми коштами. Вони повинні проголосувати. Якщо вони проголосують, що “йдемо в ПЦУ”, ми з батюшкою тут служимо, разом з людьми йдемо.

Відео: Суспільне Хмельницький

Тим часом напередодні свята Благовіщення Пресвятої Богородиці у соборі відбулося богослужіння. Провів його новопризначений керуючий Хмельницькою єпархією УПЦ Віктор Коцаба. Фото та відео з богослужіння він поширив на своїй сторінці у соцмережах.

Повідомили про проведення святкової Божественної Літургії у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці міста Хмельницький також на сторінці Хмельницької єпархії УПЦ:

7 квітня в день свята Благовіщення Пресвятої Богородиці, керуючий Хмельницькою єпархією архієпископ Хмельницький і Старокостянтинівський Віктор звершив святкову Божественну Літургію у храмі на честь Різдва Пресвятої Богородиці міста Хмельницький. Його Високопреосвященству співслужили благочинний міста Хмельницька протоієрей Михайло Козовий, настоятель храму архімандрит Пахомій (Дідик), духовенство та гості в священному сані. За богослужінням молились численні віряни.

Яким чином у храмі, який нібито “перевели до ПЦУ” та мали опечатати за прикладом інших “переведених” церков, священники УПЦ провели Богослужіння – можна лише здогадуватися.

Схоже, що було приблизно так:

Тим часом з храму УПЦ у Дунаївцях, за словами місцевих мешканців, священники та парафіяни вже вивезли від 5 до 7 бусів церковного майна.

Нагадаємо, голова Красилівської міської ради Ніла Островська заявила, що не порушуватиме закон та не скасовуватиме право на користування землею релігійним організаціям, що належать до УПЦ, а дії колег в інших громадах прирівняла до хайпу та популізму.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook