Новини
Інтерв'ю

Обов’язок споживача газу – укласти договір на технічне обслуговування та подбати про безпеку

Коли востаннє спеціалісти перевіряли труби або газові прилади у вашій квартирі чи будинку? Вже й не пригадаєте? Якщо це раніше безкоштовно робили газівники, то з 2019 року, відповідно до чинного законодавства, відповідальність за внутрішні мережі та їх технічне обслуговування, стан газового обладнання у приватних будинках і квартирах – несуть  власники  та балансоутримувачі.

Для цього необхідно обрати обслуговуючу компанію та заключити договір на технічне обслуговування.  Серед таких організацій   – і «Хмельницькгаз», однак, послуги надаються виключно на договірній платній основі.

 Оскільки послуга технічного обслуговування є ринковою, а в тарифі облгазів давно не передбачені кошти на проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем, вони припинили виконання таких робіт коштом тарифної складової, як це було впродовж десятків  років.

Сьогодні на цю вкрай важливу тему розмовляємо з Олександром Лобом, головним інженером АТ «Хмельницькгаз».

 Багаторічна звичка, що всі послуги газівників, в тому числі і техобслуговування, безкоштовні, давно не відповідає дійсності. Окрім виїзду аварійної служби газу 104, яка працює цілодобово та проводить екстрені роботи безоплатно.

Послуга з технічного обслуговування не є такою дорогою та все ж таки не безкоштовною: 400 гривень на рік або 33 гривні на місяць. Однак, багато споживачів, на жаль, звертаються запізно: не працює або згоріло обладнання, виникла аварійна ситуація. Тому технічне обслуговування проводиться як профілактика для безаварійності та безперебійності роботи системи газопостачання.

Багатоповерхівки потребують особливого контролю?

Так, багатоповерхівки є найбільш вразливими, оскільки  безвідповідальність або халатність одного мешканця загрожує всім іншим, як мінімум, під’їзду, а як максимум – цілому будинку.

Відповідальність – згідно Закону України «Про житлово-комунальні послуги», несе власник квартири та управляюча компанія – до моменту укладання договору на ТО – обслуговуюча організація. Їх роль полягає в інформуванні, роз’ясненні, в тому числі, і представниками АТ «Хмельницькгаз», працівниками інспекції праці, організації мешканців, укладанні договорів згідно вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та вимог власної безпеки.

Обов’язковість технічного обслуговування системи газопостачання передбачено цілим рядом законодавчих та нормативних документів, та є обов’язком власника,  який, в свою чергу, має право самостійно обирати обслуговуючу організацію, яка має відповідні дозволи. Однією з таких організацій є АТ «Хмельницькгаз». Відповідно ми не вимагаємо, а пропонуємо свої послуги, які, як я нагадаю, є не безкоштовні, і їхня вартість залежить від системи газопостачання (протяжність, різьбові з’єднання, арматура, газові прилади).

Зауважу, що для проведення пуску газу чи відновлення газопостачання, будь-якої системи, необхідно забезпечити її щільність, а це можливо лише провівши її технічне обслуговування. Зокрема, випадок з пожежею на вулиці Молодіжній, де крайній раз ТО проводилось ще у 2017 році. Аби відновити газопостачання, має бути обов’язкове проходження ТО.

Обов’язковість ТО регламентується Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Кодексом ГРМ, Правилами безпеки систем газопостачання (до речі, ними ж і передбачено припинення газопостачання в разі відсутності ТО), інструкціями та паспортами заводів-виробників обладнання.

Які пакетні послуги пропонує «Хмельницькгаз»?

Пакетні послуги по ТО – це оптимізований, усереднений розрахунок, в залежності від внутрішньоквартирної (внутрішньобудинкової) газової мережі, газових приладів, з урахуванням обов’язкового переліку робіт та періодичності.

Тому клієнти можуть обрати:

  • обслуговування систем газопостачання, до відключаючої арматури на опусках, перед приладами.
  • з плитою газовою;
  • з плитою газовою та проточним водонагрівачем (колонкою)
  • з котлом і т.д.

Яка періодичність проведення технічного обслуговування?

Обов’язковою періодичністю ТО є 1 рік. Я би радив споживачам, в кого підключені газові прилади такі, як проточний газовий нагрівач, газовий котел, проводити обслуговування 2 рази на рік. Як кажуть: береженого – Бог береже. Але обов’язково – не рідше раз на рік.

Скільки договорів вже уклали з «Хмельницькгазом»?

Побутові споживачі у 2022 році заключили 41, 5 тисячі  договорів на обслуговування. За перший квартал поточного року – вже близько 12 тисяч. Однак це дуже мало для понад 400 тисяч споживачів газу Хмельниччини.

Технічне обслуговування є ринковою послугою, яку має право виконувати будь-який суб’єкт господарювання, який має відповідні дозволи. Цю інформацію можна перевірити на сайті Інспекції праці.

Згідно аналітики аварійних заявок, статистику та аналіз яких АТ «Хмельницькгаз» проводить щоденно, щомісячно та за рік в цілому – 92%, від усіх заявок, які надходять на аварійно-диспетчерську службу 104 – це витоки газу на внутрішньобудинковій системі, що є причиною відсутності системного технічного обслуговування.

Основні порушення, які виявляють працівники АТ:

  • самовільне перепланування;
  • самовільне втручання в систему газопостачання;
  • облаштування примусових вентиляцій;
  • відсутність припливної вентиляції та перекриття вентиляційного каналу.

Ці порушення та відсутність технічного обслуговування і являється причиною аварійних ситуацій та, нерідко,  несуть небезпеку життю та здоров’ю наших мешканців.

Було б не погано, щоб до цього доєдналися органи  місцевого самоврядування та обслуговуючі організації (ОСББ, управляючі компанії).

Підписавши договір на проведення ТО з АТ «Хмельницькгаз», клієнт гарантовано отримує:

  • обстеження газової мережі на предмет можливих витоків газу від вводу до будинку (квартири) до газового приладу,
  • приладовий контроль на щільність з’єднань газопроводів,
  • огляд наявності та перевірку герметичності футлярів у місцях прокладання через зовнішні і внутрішні конструкції будинку,
  • перевірку працездатності і змащування запірних пристроїв, встановлених на газопроводах,
  • усунення витоків на муфтових з’єднаннях та ін.

Як заключити договір, якщо ви обрали АТ “Хмельницькгаз”?

Якщо ви довірили свою безпеку професійним газівникам, то заключити договір на проведення технічного обслуговування можна у вашому 104.ua Клієнтському просторі за місцем проживання або дізнатись інформацію у дільничного слюсаря, контролера.

Також замовити і технічне обслуговування газових приладів: котлів, водонагрівачів, конвекторів та плит. Споживачі газу мають пам’ятати, що відсутність щорічного планового ТО — головна причина аварійних ситуацій та нещасних випадків в побуті. Будьте пильними та обережними.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook