Новини
Екологія

Розкидані гнізда, мертві пташенята: хмельничан шокувала “обрізка дерев” комунальниками (ФОТО, ВІДЕО)

Вкотре хмельничани побачили безконтрольну обрізку дерев у обласному центрі. Цього разу у мікрорайоні Ракове. Без жодних пояснень робітники комунальної служби чистили дерева, на яких птахи вже встигли облаштувати собі гнізда.

Перший випадок зрізання дерев з пташиними гніздами хмельничани зафіксували у мікрорайоні Південно-Західний. Там, кажуть, зробили це заради розчищення території для майбутньої новобудови. І хочу у Департаменті інфраструктури кажуть: необхідні документи у тих, хто різав, були, та хмельничани нарахували набагато більше знищених дерев, ніж було зазначено у документі. До того ж під час робіт зруйнували спортивний майданчик.

Наслідки роботи з “зачистки” зелених насаджень на Львівському шосе хмельничани показали на фото. Схоже, дровенят так непогано заготовили.

Власне, чи не в кожному мікрорайоні міста хмельничани можуть побачити “старання” комунальних служб по розчищенню зелених масивів. Ще один приклад, що неабияк шокував хмельничан, обрізка дерев у мікрорайоні Ракове. На сторінці Волонтерської громадської організації захисту тварин “Врятуй життя” з’явилося повідомлення хмельничанки про нелюдську дію комунальників. А саме – обрізку дерев під час гніздування птахів. На відео, доданому до допису, видно повалені крони дерев та розкидані гнізда з мертвими пташенятами.

Сталася дуже така ситуація патова. У мікрорайоні Ракове, в районі вулиці Майборського наші комунальники зрізали дерева. І там не те, що тільки птахи зробили гнізда, а там вже були живі пташенята. Йшли люди, йшли діти. Валялися на траві, валялися на асфальті пташенята. Деякі мертві, деякі просто корчилися в судомах. Це бачила дуже велика кількість людей. І головне, що всю цю ситуацію бачили діти, – коментує волонтерка Ірина Кравчук.

Здається, представники комунальних структур забули про існування Правил утримання зелених насаджень у містах України, йдеться у сюжеті каналу Перший Подільський. Ними передбачена заборона будь-яких дій у період гніздування птахів. Місцеві мешканці зовсім не проти догляду за зеленими насадженнями міста, однак нагадують: для цього є відповідний час. А те, що відбувається зараз, ніщо інше, як знущання над природою.

Те, що зрізають, – правильно. У мене в парку дитина гуляла маленькою, їй було 3 роки, я почула скрип, і я ледве встигла дитину висмикнути з-під величезної гілки, що відчахнулася від берези. Тобто зрізати треба, але вони це все запізно роблять. Плюс ще птахи, природа, – каже одна з мешканок мікрорайону.

Комунальники пояснювати свої дії відмовилися. Як журналістам, так і зоозахисникам.

Немає чіткої відповіді. Ми не можемо навіть знайти якісь кінці, хто цим керував. Хто давав наказ цим людям. В управлінні екології нам сказали, що це управління комунального майна. Ті сказали, що вони взагалі не знають, хто це робив. Потім вони вже сказали, що вони обрізали омелу. Тобто вони самі не можуть вивести пуття, – коментує волонтерка Ірина Кравчук.

Попри варварські дії комунальних служб, світ – не без добрих людей. Пташенят, які вижили, забрала до себе одна із хмельничанок. Для них вже шукають прихисток.

Тим часом у владі діляться радісними новинами – Хмельницький готується почати реалізувати план дій “Зелене місто”, що триватиме 10 років та обійдеться у майже 700 мільйонів євро. Як готується – хмельничани вже встигли надивитися за останні тижні.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook