Новини
Духовність

Ікону “Покрови Богородиці”, яку зняли біля хмельницького собору, реставрувати не будуть

Те, про що хвилювалися хмельничани, таки сталося – ікону “Покрови Пресвятої Богородиці”, яку зняли з-понад арки у будинку на шляху до Свято-Покровського собору, не повернуть на місце. Проте, як розповів художник, якому довірили реставрувати образ, на це є об’єктивні причини.

Нагадаємо, ікону, яку хмельничани звикли бачити на одному з будинків на вулиці Кам’янецькій, на початку травня зняли, аби оновити. Хмельничан зникнення роками намоленого, як писали у коментарях, образу схвилювали і вони переймалися тим, чи повернуть Богородицю назад. У парафіяльній раді хмельничан заспокоїли, пообіцявши не лише повернути ікону на місце оновленою, а й оздобити її підсвіткою.

Проте саме ця ікона на звичне місце таки не повернеться. Натомість там з’явиться нова, над якою наразі працює художник Леонід Шерстинюк. Як пояснив він журналістам Суспільне Хмельницький, коли взявся працювати з іконою, був розчарований: написаний гуашшю та водоемульсійною фарбою з додаванням крейди та зубного порошку на непідготовленій основі з ДВП образ реставрації не підлягає:

Ця ікона написана понад 35 років тому нашим хмельницьким художником-скульптором Володимиром Корнєвим. Написана вона на ДВП. Радянське ДВП, напевно, навіть не ґрунтоване

Тож, переконавшись, що відновити святий лик неможливо, художник взявся писати нову ікону на ту ж тему і такого ж розміру. Цього разу для роботи художник використовує довговічні акрилові фарби, що не вигорають. Промені, німб та написи будуть позолочені. Також художник додасть до образу Божої Матері і трохи авторських штрихів. Зокрема, на омофорі з’являться елементи української вишивки.

Нову ікону планують розмістити на звичному місці, як і планували, до свята Трійці (4 червня). Попередньо її освятять. За словами благочинний хмельницького Свято-Покровського собору отця Володимира, про дату та час освячення мають повідомити хмельничан, аби всі охочі могли долучитися. Стару ж ікону передадуть на зберігання у храм.

Як завжди, хмельничани у коментарях, з властивою їм іронією, обговорили новини:

Дуже шкода, я не проти нової ікони. Але та що висіла була вже роками намолена, мала так сказати свою силу.

Я скільки проходила в ту арку і нічого зі мною не сталося надприродного. Ікона як ікона, новодєл.

А що мало статися, не зовсім розумію?))) Третє око відкритися, чи всі хвороби пройти))) Так, навіть коли в церкву ходиш, то зазвичай нічого надприродного не відбувається. На душі стає спокійніше. Я там теж проходила, да током не било, і не буде)))

Стибрили під видом реставрації(( не дивуюсь… такі, вони наші чиновники. І у всьому!

кому вона потрібна, розсипається, бо низької якості.

ви особисто бачили?

вона була багаторічним символом арки то най би і висіла.

І що? Багато хто не звертав на неї увагу, просто арка. А ікона – звичайний “новодєл”, що там чудотворного? Тепер зняли, бо сиплеться фарба.

Багато хто звертав увагу, і є таке поняття «намолене»…

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook