Новини
Суспільство

Міський голова Хмельницького пояснив, чому не можна тримати укриття відчиненими цілодобово

Після трагічних подій у Києві в усіх областях України відбуваються перевірки укриттів, зокрема, їх доступність під час тривог та відповідність для перебування там людей. Проводять такі перевірки і на Хмельниччині. Поки тривають перевірки, у владі розповідають, чому тримати укриття цілодобово неможливо.

За словами Хмельницького міського голови, у громаді є 65 сховищ на підприємствах та 4 протирадіаційні укриття. На карті укриттів Хмельницького, можна побачити 10 укриттів та 3 захисні споруди.

Адреси укриттів-бомбосховищ можна знайти також на інформаційних інтерактивних стендах, встановлених по місту. Щоправда, для цього потрібно потрапити до стенда в потрібний час, адже інформація на ньому постійно змінюється.

Як розповів Олександр Симчишин журналістам Суспільне Хмельницький, єдиного рішення щодо роботи укриттів, яке б задовольнило всіх, немає. В ідеалі, люди (і не лише хмельничани) хочуть, щоб укриття були відкриті цілодобово. Проте, що буде з такими приміщеннями за відсутності охоронця, який стежитимем за порядком, в принципі зрозуміло: там з’являться асоціальні елементи, які перетворюватимуть ці приміщення на нічліжки та псуватимуть майно.

До слова, після резонансного випадку у Хмельницькому, коли людей вночі не пустили в укриття в Палаці творчості дітей та юнацтва, керівництво закладу пояснило, що саме через появу в укритті наркоманів та перетворення його на нічліжку були змушені закривати приміщення за відсутності тривоги.

Як розповів Олександр Симчишин, навесні 2022 року влада вимагала від керівників підприємств, які мають на території укриття, аби ті були відкриті цілодобово. Проте зрештою від цієї ідеї довелося відмовитися.

В результаті це призвело до того, що в багатьох укриттях з’явився асоціальний елемент. Побили, потрощили всі лампочки, повиривали кабель, напаскудили, причому, в прямому сенсі цього слова, – прокоментував Олександр Симчишин.

10 сховищ, позначених на карті, про яку йшлося вище, зрозуміло, не можуть вмістити всіх охочих у місті з населенням понад 300 тисяч осіб. Та й не всі зможуть швидко до них дістатися. Тому під час тривоги хмельничани можуть скористатися укриттями в навчальних та медичних закладах (за умови, що вони відкриті). Але здебільшого людям радять як укриття використовувати підвали в їхніх будинках. Про це розповіли журналістам Суспільного за номером телефону +38 (0382) 762 134, який розмістила Хмельницька ОВА для звернень щодо доступності укриттів:

В переважній більшості ви маєте сховатись в підвалі. Якщо підвал закритий, ви маєте сконтактувати з вашою обслуговуючою організацією щодо забезпечення укриття. Вони мають його привести до ладу, поприбирати, провести світло. І ви маєте безпечно зайти туди під час повітряної тривоги.

Що до підвалів та перспективи перебувати там під час тривоги хмельничани мають свою думку:

Ви ніколи взагалі не задумувались над тим, що люди в укриття не спускаються не через те, що вони, можливо, закриті, а через те, що там не комфортно, від слова “зовсім”? Бо це просто підвальне, темне, вологе, смердюче, задушливе, антисанітарне, не пристосоване для перебування людей приміщення?

Чи можна називати смердючі підвали з дохлими котами, де тече лайно з кожної труби, під будинками – укриттями, в яких ніхто нічого не робив окрім вивезення сміття ? Чому там немає лавок, койок, крану для набору питної води, запасів продовольства, аптечок, дозиметрів, буржуйок з виведеними по буднормах димоходами? Де ті генератори, що кожна УМК закупила за кошти тих же мешканців, які сотнями стоять на складах УМК (якщо не вкрали ще)? Коли облаштують туалети? Людям не потрібно ходити в туалет під час 4-х годинної тривоги? Вони мають просто спуститись у підвал і задихнутись там стоячи від запаху гімна за 3-4 год? Адже переважна частина “укриттів” знаходиться саме в такому жахливому стані як я описав.

Більше того, де ситуація краща – існує проблема бомжування, або це просто точки, де бухає і спарюється молодь, залишаючи після себе сотні порожніх пляшок. Хто має їх оглядати? Сантехніки з УМК, чи все ж таки Нацполіція?

Покажіть мені відеорепортаж, де коштами міста відреставрували хоча б одне “укриття” за 1,5 роки повномасштабного вторгнення руЦн1, під любим будинком якому понад 40 років !?

50% підвалів, де на карті написано, що там укриття, то це і є вищеописані підвали

Так, вони всі занедбані підвали порахували як укриття, нанесли собі на карту і рапортують як про сховища.

Ходимо в парк… Бо підвал панельного будинку, то не укриття.

Підвали будинків то не укриття… то братські могили… укриттів нема.. від слова зовсім… в моєму місті так точно.. ну одне чи два на пару місць є…. але…

Щодо результатів перевірки укриттів по всій країні, то, за інформацією Суспільне Новини, станом на сьогодні перевірено понад 50 тисяч укриттів: майже п’ять тисяч з них були зачинені, ще майже 12 тисяч — не придатні до використання, повідомили в МВС. Загалом мають перевірити 64 143 укриття по всій країні.

У Києві станом на ранок 5 червня перевірили третину укриттів міста – половина з них не готова до використання, повідомив міністр з питань стратегічних галузей промисловості Камишін.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook