Новини
Духовність

Нову ікону “Покрови Пресвятої Богородиці” розмістять на шляху до храму у Хмельницькому

Трохи більше, ніж місяць часу знадобилося хмельницькому художнику, аби написати новий образ Богородиці, який замінить на звичному місці ікону “Покрови Пресвятої Богородиці”, яку зняли для реставрації. Відновити написаний у минулому столітті образ не вдалося.

Багато десятиліть образ Божої Матері вітав вірян на шляху до Свято-Покровського кафедрального собору. Віднедавна храм змінив юрисдикцію і став частиною Православної Церкви України. Саме це спонукало релігійну громаду провести відновлення місцевої святині. Проте від цієї ідеї довелося відмовитися, натомість місцевий художник взявся писати новий образ.

Вона виконана в дусі сучасної новітньої української ікони. Що характерно для моїх робіт – в кожній моїй іконі присутній елемент української вишивки. Сорочки, рушника, елемент орнаменту писанки. Це таке, нетрадиційне. Цим вона відрізняється від інших, – розповів заслужений художник України Леонід Шерстинюк.

Ікона стала місцевою окрасою одразу після здобуття незалежності України. Продовжить нею слугувати і надалі.

Для багатьох хмельничан вона є особливою. Проїжджаючи повз це місце я неодноразово бачив, як люди, проходячи це пожвавлене місце, хрестяться, – прокоментував єпископ Хмельницький і Кам’янець-Подільський ПЦУ Павло.

Понад дві години священники Православної Церкви України освячували нову ікону. Вивісять її на звичне для хмельничан місце. Старий зразок, попередньо, залишать у соборі на зберігання, адже ця ікона чула багато молитов людей, які просто так неможливо знищити.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook