Новини
Суспільство

Збирають підписи на знесення радянського пам’ятника у Хмельницькому

Оголошено збір підписів на демонтаж пам’ятника радянським солдатам на меморіалі слави на перехресті Старокостянтинівського шосе та проспекту Миру в обласному центрі. Знести радянський пам’ятник у Хмельницькому вимагають громадські активісти.

Відповідну петицію опублікували у Єдиній системі місцевих петицій представники громадської організації (ГО) “Деколонізація.Україна” 12 червня.

Міська влада Хмельницького позиціонує себе, як націоналістична, тому цей радянський рудимент треба нарешті прибирати, – наголошують на сторінці ГО.

Петицію можуть підписати не лише хмельничани, а й мешканці усієї України. Станом на 13 червня петицію підписали 100 особи з 500 необхідних для її розгляду органами місцевої влади.

ДОВІДКА: Меморіал Вічної Слави відкрито у травні 1983 року. Його автори – скульптор В. Зноба та архітектори В. Громикім і Є. Перехрест. Меморіал увічнює славу військових частин, партизанів, підпільників, які звільняли область від фашистських загарбників навесні 1944 року.

У меморіальний комплекс входить чотирифігурна бронзова семиметрова композиція, яка складається з трьох солдатів та партизана. Вони високо підняли гвинтівки і автомати, салютуючи дню Перемоги. Позаду фігур бійців – тридцятиметровий обеліск, виконаний в титані, попереду – чаша вічного вогню. Обабіч алей розміщені стели з викарбуваною на них військовою хронікою боротьби і перемог на території області, перелік військових частин і з’єднань, партизанських загонів, підпільних організацій, які діяли в краї.

Минулого року полеглим у Другій світовій війні встановили на меморіалі слави пам’ятку дошку з «Містами-героями України». На ній викарбувані назви: Волноваха, Гостомель, Маріуполь, Харків, Херсон, Чернігів, Буча, Ірпінь, Миколаїв і Охтирка.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook