Новини
Суспільство

На відновлення фасаду СІЗО у Хмельницькому потрібно понад мільйон гривень

Після того, як з фасаду слідчого ізолятора у Хмельницькому зняли рекламу, хмельничани обговорюють подальшу долю як головної стіни пенітенціарної установи, так і саме її перебування у центрі міста. Хтось пропонує перемістити СІЗО кудись (не уточнюючи, щоправда, куди саме і яким коштом), а хтось, хто більш реалістично оцінює ситуацію, шукає способи зробити звільнену від рекламних банерів площину в кілька десятків квадратних метрів більш привабливою для ока перехожих. Тим часом керівник слідчого ізолятора розповів, у скільки мав би обійтися ремонт фасаду установи та що зі стіною робитимуть в результаті.

Нагадаємо, фасад СІЗО мали звільнити від реклами до 1 липня. Фактично його очистили за тиждень після обумовленої дати. Тепер стіна слідчого ізолятора виглядає не так яскраво, але все одно, на думку частини хмельничан, непривабливо.

Намалювати мурал, висадити вертикальний газон – таке пропонували хмельничани у коментарях. Щоправда, підібрати тему муралу, щоб “гармонійно” поєднувався з такою установою, буде досить складно, та й коштуватиме це недешево. Так само як і вертикальне озеленення.

Місцеві краєзнавці пропонують обдерти радянську плитку, якою свого часу вкрили стіну слідчого ізолятора та повернути історичній будівлі колишнього каземату її первинний вигляд.

“СІЗО – одне з найстаріших приміщень міста. Під тією плиткою – автентична цегла та аркові скріплення. От якби збити ту плитку, як в проєкті міськради “Оголені!”, – написав у коментарі до публікації заступника Хмельницького міського голови Миколи Ваврищука хмельничанин Дмитро Казанцев.

Цю ідею посадовець назвав цікавою, а під іншими коментарями, зокрема, під тим, де стіну пропонували бодай побілити, писав, що “вапна немає. Придумаємо щось інше, буде гарно”.

Що саме планують зробити, розповів у коментарі Суспільне Хмельницький начальник державної установи “Хмельницький слідчий ізолятор” Руслан Сухораб. За його словами, роботи доведеться виконувати власним коштом та залучати гроші з міського бюджету (хоч установа є державною і на ремонт кошти мали б виділити саме з державної скарбниці), оскільки навіть мінімальне ошляхетнення фасаду слідчий ізолятор самостійно “не потягне”.

Ми робитимемо відновлення фасаду власними силами та за допомоги міської влади, оскільки кошти на такі роботи в установі не передбачені. Підрядна організація порахувала нам за ремонт фасаду 1 мільйон 200 тисяч гривень. Таких грошей у нас немає, тому плануємо поштукатурити “під шубу” та пофарбувати його самі. На утримання будівель СІЗО державою виділяється досить незначна сума. Додатково ми отримували гроші з надання послуг у платних камерах та з розміщення реклами, але з початком війни ці доходи скоротилися майже вдвічі. Зокрема, якщо з розміщення реклами у 2021 році ми отримали майже 340 тисяч гривень, то минулого року — лише 180 тисяч гривень. Усі ці кошти були спрямовані на поліпшення умов праці та утримання ув’язнених та засуджених, на проведення ремонтів у камерах, більшість з яких у нас в жахливому стані, – прокоментував Руслан Сухораб.

Відновити фасад слідчого ізолятора планують до кінця року.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook