Новини
Хмельниччина туристична

Найстаріше дерево Хмельниччини росте у сільському дворі на Шепетівщині

600-річний дуб, який місцеві мешканці називають “Ольжиним”, росте у селі Старий Кривин, що неподалік від Нетішина. Понад пів століття тому, у 60-х роках минулого століття, в дерево влучила кульова блискавка, проте воно від цього не постраждало і залишається таким же міцним, як і раніше, щедро всипаючи восени подвір’я домогосподарство жолудями.

Найстаріший дуб Хмельниччини має висоту 30 метрів, обхват стовбура – 6,3 метра. Хто і коли посадив це дерево у селі – місцеві не знають.

Місцеві переказують легенду, що саджали алею молодих дерев вздовж дороги від Острога до Славути, якою мала їхати імператриця Катерина,розповіла журналістам Суспільне Хмельницький комунікаційниця Подільського лісового офісу Ольга Ржепянська.

Проте, швидше за все, кривинський дуб приблизно втричі старший. У книзі “500 видатних дерев України” зазначено, що дереву близько 600 років.

Ще один дуб-велетень, якому 500 років, зростає також на Шепетівщині – у селі Пліщин. Обхват дерева – 5,62 метра, висота – також 30 метрів.

Трохи молодший, 400-річний дуб з потрійним стовбуром, росте у селі Плужне, також у Шепетівському районі, на території парку за музичною школою.

Він має обхват 5,3 метра, заввишки – 22 метри. У цьому ж селі біля ветлікарні росте 300-річна липа (обхват 6,17 метра та висота 24 метри), – розповіла Ольга Ржепянська.

Нагадаємо, ясен, якому понад півтори сотні років, у Хмельницькому хочуть зрізати, оскільки дерево хворе та становить небезпеку.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook