Новини
Офіційно

Реформу шкільного харчування обговорили на регіональному форумі на Хмельниччині

Регіональний форум з питань реалізації в області Стратегії реформи шкільного харчування на період до 2027 року, що відбувся вчора, 14 вересня, на Хмельниччині відбувся, увійшов до низки подібних форумів, що уже відбулися в інших регіонах України.

Подискутували щодо питань реалізації Стратегії перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, керівник офісу реформи системи харчування, голова Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк, представники Міністерства освіти і науки України, координатори впровадження Стратегії реформи шкільного харчування, а також представники профільних підрозділів ОВА, територіальних громад та освітяни області.

Ініціаторкою реформи шкільного харчування виступила Олена Зеленська у 2020 році. Реформа має на меті впровадження системи контролю якості продуктів, продовження модернізації харчових блоків та популяризацію культури здорового харчування в суспільстві.

Під час форуму перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін закликав керівників громад та освітянське середовище області максимально активно зайнятися підготовкою до реалізації Стратегії та опікуватися впровадженням новітніх підходів, адже діти мають із задоволенням та цікавістю відвідувати їдальню і отримувати від цього користь.

Головне – це якість, смак та здорове харчування. Переконаний, що сьогоднішня дискусія спільно з координаторами цього проєкту надасть нам методичні рекомендації, поділиться досвідом та різними варіантами впровадження цієї програми в закладах освіти. Усім бажаю плідної та активної роботи, – зазначив посадовець.

В ході форуму було презентовано Стратегію реформування системи шкільного харчування, передбачену на 2023-2027 роки. Голова правління Національної асоціації громадського харчування Орест Степаняк детальніше розповів учасникам про суть самої Стратегії та шляхи її реалізації, зокрема про три технологічні моделі, які дадуть можливість громадам працювати ефективно.

Перша – коли їжа готується в самій школі, друга, так звана “опорна кухня” – коли в одній школі готується їжа для декількох закладів, третя – фабрика-кухня, де готуватиметься їжа для великої кількості дітей і потім доставлятиметься в заклади. Також він продемонстрував плани проєктів таких кухонь, та яким чином вони можуть функціонувати.

Як зауважив заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, впродовж двох минулих років Хмельницька область освоїла 4 мільйони гривень державної субвенції та близько мільйона гривень з обласного бюджету для впровадження новітньої системи харчування, однак повномасштабне вторгнення уповільнило реалізацію багатьох запланованих заходів щодо покращення цієї сфери.

На сьогодні в області прикладною є Старокостянтинівська громада, яка вдало реалізувала передові ідеї харчування у закладах освіти, а саме впровадження кейтерингу у школах.

Впродовж форуму учасники та експерти обговорили актуальні питання, які стосуються впровадження нових форм і моделей харчування в закладах освіти, шляхи створення кулінарного хабу на базі ДНЗ “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг”, кадровий потенціал реформи, підготовку і перекваліфікацію кухарів, модернізацію харчоблоків, сучасні технології вирощування екологічно чистої овочевої продукції для закладів освіти Хмельниччини тощо, повідомили у пресслужбі Хмельницької ОВА.

Читайте також: На безоплатне харчування дітей у Хмельницькій громаді планують виділити 134 мільйони гривень


PR
Автор: Адміністратор сайту

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook