Новини
Суспільство

У Хмельницькому родичів померлих змусили самостійно одягати їх у морзі

Протистояння ритуальників у Хмельницькому триває. Минулого тижня керівниця КНП «Хмельницький обласний патологоанатомічний центр» Лілія Синчишена звинуватила працівників однієї з приватних ритуальних служб у викраденні тіла померлої жінки, а їх керівник, у відповідь, заявив про корупційні схеми в комунальному закладі. Днями в епіцентрі скандалу опинилася вже адміністрація обласного моргу, яка спочатку не віддавала рідним померлих їхні тіла, а потім змусила людей самостійно одягати небіжчиків.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня в одну з приватних ритуальних служб у Хмельницькому викликали поліцію. Причина – заява директорки патанатомічного центру про те, що тіло померлої жінки не доставили на експертизу, а одразу повезли у ритуальну службу для зберігання до поховання. Родичі померлої заявили, що через поважний вік – 85 років – розтин робити потреби не було, отже і везти її до комунального моргу не було потрібно. Керівник приватної ритуальної служби, працівників якої звинуватили мало не у викраденні тіла, заявив, зі свого боку, що “очевидно, він став комусь поперек горла”, а згодом і сам звинуватив начальницю Хмельницького обласного патологоанатомічного центру в участі у корупційних схемах.

Смерть сама по собі є важким випробуванням для родичів померлих, а коли надавачі ритуальних послуг затівають “розбірки” між собою, втягуючи в це сторонніх людей, до нюансів передпоховальних процедур не підготовлених, виглядає це, м’яко кажучи, жорстоко та не зовсім гуманно. Ще одну історію, в якій заручниками конфлікту між комунальною та приватною ритуальними службами стали троє родин хмельничан, розповіли журналісти Суспільного.

Як йдеться у сюжеті каналу, хмельничани кілька годин очікували, поки їм дадуть можливість забрати тіла їхніх померлих родичів з моргу. Прийшовши на вказану годину разом з працівниками приватної ритуальної служби, люди не змогли забрати тіла, оскільки вони були не одягнені. На пропозицію людей одягнути померлих в одяг, який вони принесли, працівники моргу відповіли відмовою. Та запропонували зробити це самостійно.

Директорка Хмельницького обласного патологоанатомічного центру Лілія Синчишена, спираючись на букву закону, пояснила: за законодавством України померлу особу з моргу можна вивезти лише одягненою. Інакше це буде вважатися наругою над тілом. Дати дозвіл працівникам приватної ритуальної служби одягати покійників на території комунального моргу також права не мають, оскільки це платна послуга, а отже приватні ритуальники мають платити оренду за площу, на якій будуть ці послуги здійснювати.

Тіло з моргу може виїхати лише в стані, який відповідає законодавству України. З метою не порушення статтей щодо вандалізму, тіло може виїхати тільки одягнене. Все решта вважається наругою над тілом. Ритуальна служба не має підстав здійснювати на площі Державного патологоанатомічного центру свої платні послуги. Для цього треба орендувати цю площу. Саме з метою, аби владнати цю колізію, ми пропонуємо родичам взяти речі і з допомогою наших санітарок одягнути тіла рідних, – сказала Лілія Синчишена.

За словами директора ритуальної служби Миколи Козловського, його підлеглі таки мають право забирати тіла з моргу без одягу, оскільки служба має відповідний КВЕД “Організування поховань і надання суміжних послуг”, який включає, з-поміж іншого, і “підготовку тіла до поховання або кремації”, куди якраз і входить санітарна обробка, одягання, та зберігання тіла.

Зареєстрований квед відповідний “Організування поховань і надання суміжних послуг”. Цей квед включає, хочу наголосити: поховання та кремацію трупів людей або тварин, підготовку тіла до поховання або кремації, бальзамування та надання інших похоронних послуг. Підготовка тіл до поховання або кремації — це і є і одягання, і зберігання. Ми робимо одягання і санітарну обробку тіла. Це миється спеціальним мильним розчином з відсотком спирту і дезінфікується. Це звичайний мильний розчин, це саме і вдома можна зробити. Лілія Василівна каже: “Вам треба ліцензію”. Я її питаюсь: “Скажіть мені норму законодавства, наказ хоча б, де мені треба ліцензію?”. Мені ліцензію на одягання не треба, це повний абсурд. Тому що помирає людина вдома, хочуть родичі самі одягнути. Їм що треба ліцензію? — переконаний Козловський.

Зрештою, хмельничанам таки довелося, з допомогою санітарів моргу, одягати своїх покійних родичів. Як люди це пережили – можна лише здогадуватися.

Прокоментував ситуацію, що склалася, адвокат В’ячеслав Тарадуда. За його словами, в цій історії обидві сторони по-своєму праві: ритуальна служба має право забрати тіло померлого, підготувати його до поховання та зберігати, натомість санітари моргу також мають виконати свої обов’язки та забезпечити умови для передачі тіла у встановленому законом порядку. Проте це не означає, що рідних померлих мають змушувати їх одягати самостійно (навіть з допомогою санітарів), оскільки не кожна людина може це витримати.

З однієї сторони, закон стоїть на стороні ритуальної служби, в частині того, що вони є законними представниками і вони мають право отримати тіло для поховання. З іншої сторони, існує вимога до санітарних працівників належним чином виконати свої обов’язки. Тобто, забезпечити санітарні умови для того, щоб передати тіло. Але це не говорить про вимогу того, щоб родичі одягали. Фактично, вимога того, щоб родичі одягали в присутності санітарів – вибачте, хтось може цього не витримати. Законодавчо ніде ми не зустрінемо вимоги одягати тіло прямо в морзі. Такого немає. Єдина вимога – коли наявна інформація про якісь вірусні захворювання, тоді з дотриманням певних механізмів, з метою непоширення тих чи інших хвороб здійснюються ті чи інші заходи, – сказав Тарадуда.

За словами адвоката, аби подібних суперечливих ситуацій не виникало в майбутньому патологоанатомічний центр і ритуальна служба мають якось домовитися та досягти компромісу.

Детальніше про обставини цієї справи дивіться у сюжеті Суспільне Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook