Новини
Культура

Мистецтвом віншували подвиг українських захисників і захисниць у Хмельницькому

Літературно-мистецькі читання «Сильні духом, словом вільні» за участі митців літератури, музики і образотворчого мистецтва відбулись вчора, 1 жовтня, з нагоди відзначення Дня Захисників та Захисниць України у мистецькому дворику в Хмельницькому.

Поезія, проза, пісні та неповторні живописні образи, присвячені українській боротьбі з ворогом, мали бути представлені громаді ще 24 серпня. Але, з міркувань безпеки, артзахід довелося перенести саме на 1 жовтня.

На читання, крім авторів й виконавців, завітали родичі й близькі наших захисників і захисниць, які сьогодні боронять нашу державу і тих, хто, на жаль, повернувся на батьківщину «на щиті».

До літературного слова були запрошені відомі словотвори Хмельницького: Софія Подолянчук, Ольга Нєсмєянова, Аліна Косарева, Марина Бортник-Гулевата, Роман Адамович, Сергій Ілаш, Ірця Кошлата, Лілі Ніколаєва, Віталій Міхалевський, Володимир Півень.

Крім того, з вуст Марини Семенюк лунали твори Ольги Саліпи та полеглого Героя України, письменника Євгена Ролдугіна.

Особливим, щемким моментом стало озвучання віршів Артема Задоянчука, записаних ще за життя  українського захисника.

Гості мали нагоду почути і «вірші з фронту» – твори, записані нашими митцями-захисниками Олександром Шенькаруком та Михайлом Цимбалюком, які сьогодні у війську.

Окремої уваги варті були й розміщені в межах дворика експозиції. Так, на стендах розмістили промовисті цитати літераторів «Війна говорить їхніми голосами» та літературні доробки митців громади «З українським словом до Перемоги!», зокрема і наших військових. Крім того, учасники студії «Малювання як ART-терапія», під керівництвом художника і поета Володимира Півня, представили свої твори на виставці «Пензлем і словом про шлях до Перемоги!».

Під час заходу також виконувались музичні та хореографічні номери. Як зазначають організатори заходу – Центральна бібліографічна система ХМР, для глядачів літературно-мистецькі читання – це не лише нагода зануритися у світ мистецтва та творчості, а нагадування, якою ціною гартується перемога України.

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook