Новини
Дозвілля

З’явилась мапа культурних об’єктів та місць в околицях Бакоти на Хмельниччині

Створили карту, на котру нанесені всі культурні об’єкти та місця в околицях Бакоти на Кам’янеччині. Це – новий культурно-пізнавальний маршрут та цифровий архів культурних точок регіону.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці “Культурний клуб” – громадської організації, яка створює мистецькі проєкти для великих міст та маленьких містечок.

Бакотська затока, звісно, туристичний магніт і монополіст вашої уваги, але повірте – дорогою до неї і навколо є ще багато цікавого. Дивіться, плануйте, поєднуйте Дністер зі Студеницею та Тернавою, заповідні урочища з старими церквами, релікти модернізму 1980-х років – з панськими садибами, мурали з арт-об’єктами, – йдеться в дописі.

Новий культурно-пізнавальний маршрут доступний на сайті у розділах “що відвідати” та “мапа культурних об’єктів”.

Мапа створена Культурним Клубом в рамках проєкту “Бакота – у пошуках затопленої спадщини”.

Також нещодавно створили аудіоархів локальних пісень Бакоти та інших сіл.

Це автентичний голос Бакоти. Так звучали і вона, і сусідні затоплені села колись. Це народні пісні, котрі наддністровські подоляни співали на святах, довгими зимовими вечорами або коли сум огортав душу. Пісні ці переважно мінорні – але важко згадувати рідне затоплене село під мажорну музику. Так, це не та музика, котру записують на флешку в машину чи вмикають на дискотеках. Це глибше і цінніше: наш фольклор, душа Дністра, голоси, що пам’ятають і Бакоту, і Вільямівку, і Студеницю чи Раколупці ще живими, наповненими людьми, сонячним світлом, співом птахів. Сіл вже нема, а пісня їхня зберіглася. Пісня “Верби над Прутом” показує пісенний фольклор іншого берега Дністра, буковинського. Нагадаємо, він теж сильно постраждав від створення Дністровського водосховища, – розповідають в Культурному фонді.

Допомогли нам почути Бакоту самодіяльні сільські ансамблі “Трудівниця”, “Наддністрянка” та мешканки села Чабанівка Марія Данилова та Валентина Паламарчук.

Прослухати аудіоархів можна тут.

Нагадаємо, в Україні запустили проєкт «Бакота в пошуках затопленої спадщини». Його творці хочуть відродити багатовікову історичну й культурну спадщину Бакотського регіону, знищену радянською владою у 1980-х роках під час будівництва Дністровської ГЕС.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook