Новини
Суспільство

У Хмельницькому ремонтують приміщення для нового ветеранського простору

У Хмельницькому запрацює ще один ветеранський простір. Відкриють його на базі громадської організації “Захист – об’єднання волонтерів”. З військовослужбовцями та їхніми родинами працюватиме штаб із 15 осіб. Очікується, що запрацює центр наприкінці листопада.

Наразі у штабі хмельницької громадської організації «Захист об’єднання волонтерів» триває капітальний ремонт приміщення. Його планують переобладнати під ветеранський простір.

Приміщення старе, ремонту не було багато десятків років, і ми робимо абсолютно все, починаючи від того, що облаштовуємо стіни, міняємо покриття на підлозі, робимо натяжні стелі, міняємо вікна, двері, тобто повністю ремонт від «А» до «Я» для того, щоб спеціалісти могли працювати з ветеранами та членами їхніх родин», – розповідає голова ГО “Захист – об’єднання ветеранів” Катерина Луцик.

Ще влітку 2022 року волонтери визначили роботу з ветеранами одним з пріоритетів. Отримавши грошову підтримку від громадської організації “ІСАР Єднання”, вони взялися за ремонтні роботи.

Взагалі ми багато працюємо зараз з родинами наших військовослужбовців і самими ветеранами, які частково повертаються за станом здоров’я, і це є однією з наших головних сфер діяльності. Тому ми планували далі працювати в цій сфері, розвиватися, і зрозуміли, що маємо дуже багато запитів на цю тематику. В нашому місті станом на сьогодні немає єдиного ветеранського простору, про який би знали родини ветерани, що туди можна прийти і отримати комплексну допомогу, – розповідає Катерина Луцик.

Нині волонтери навчаються, аби більш фахово комунікувати з ветеранами та їхніми родинами. Тут буде працювати мультидисциплінарна команда – кейс-менеджер, психологи, юристи, соціальні працівники та кар’єрні консультанти. Окрім того, організовуватимуть групи підтримки та майстер-класи.

У нас є коаліція ветеранських просторів, ми входимо в цю коаліцію, і є таких 23 центри по Україні. Переважно, вони розташовані в обласних центрах, в області по одному центру, де уже працюють за таким механізмом, який будемо впроваджувати і ми. Вони обрали комплексний підхід, в них працює повний штат працівників, вони опрацьовують запити, починаючи працювати через родину, закінчуючи з самим ветераном. Дійсно, якщо брати в національному масштабі, це мало, тому що мало одного такого центру на регіон. Але якщо говорити про досвід роботи, то ці центри працюють ще з 2015-2016 років, вони мають величезну експертизу і вони вже можуть ділитися досвідом, допомагати створювати команди в громадах, звісно, менші, не такого масштабу, але повністю готовий алгоритм дій і вони готові його передавати для роботи, – наголошує Катерина Луцик.

Відкрити ветеранський простір планують 21 листопада.

Нагадаємо, перший в області відділ підтримки ветеранів війни та членів їх сімей відкрили у Хмельницькому на початку жовтня.

Відео: МТРК Місто

Читайте також: Катерина Луцик: «Громади Хмельниччини мають бути готові до повернення тисяч ветеранів»

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook