Новини
Суспільство

Демонтованому танку у Хмельницькому рік не можуть знайти місця для постійного зберігання

Танк Т-34 (точніше, його репліка, бо насправді саме такої бойової одиниці, яка понад пів століття прикрашала постамент у середмісті Хмельницького, не існує) подали на виключення з переліку пам’яток місцевого значення. Пам’ятник, що став певним символом для багатьох хмельничан, був демонтований минулого року. Наразі танк перебуває на балансі міської ритуальної служби. Проте, де надалі зберігатиметься цей умовний військовий раритет, так за рік у владі і не визначилися.

Демонтажу пам’ятника, що підпадав під декомунізацію, передувало чимало пристрастей. Влада Хмельницького билася за нього до останнього. За пів року до демонтажу Хмельницький міський голова Олександр Симчишин наголошував, що танк цей – український, бо його вже кілька разів фарбували, синьо-жовті кольори наносили на башту. Тому вважаємо його українським і він буде, як символ нашої перемоги над ордою, над совком, над постсовком“. Проте такі меседжі не допомогли, і рік тому, у День пам’яті жертв голодоморів танк на розі вулиць Кам’янецька і Сковороди демонтували.

За словами заступниці начальника міського управління культури Валентина Лукашук. танк досі перебуває на обліку як пам’ятка історії місцевого значення:

Минулого року провели інвентаризацію усіх пам’яток історії. Частину з них пропонували для виключення з переліку та не внесення до державного реєстру. Серед всіх пам’яток, там їх було в загальному 214, подали і три танки: в Чемерівцях, Хмельницькому і Кам’янці-Подільському.

Поки що (вже рік) танк-пам’ятник, демонтований у листопаді 2022 року, зберігають на території Хмельницької міської ритуальної служби. За словами директора підприємства Сергія Бортника, минулого року комісія обстежувала сквер Танкістів, що на вулиці Кам’янецька, 111. І, судячи з його коментаря Суспільному, причиною демонтажу пам’ятника, виявляється, була зовсім не необхідність декомунізації, а… аварійний стан постаменту, на якому був встановлений танк.

В ході обстеження встановили, що постамент, на якому знаходиться танк, перебуває в аварійному стані. Щоб не було ніякого обвалу, прийняли рішення демонтувати танк. І поки що зберігаємо його на нашому комунальному підприємстві

Куди далі “помандрує” танк з ритуальної служби, наразі не знає ніхто.

Своє бачення місця дислокації колишнього пам’ятника (точніше, його відсутність) висловив заступник Хмельницького міського голови, а заразом і директор департаменту інфраструктури міста Хмельницького Василь Новачок:

Чи то його відправимо до музею тоталітарного режиму, які є у багатьох європейських країнах, чи то розмістимо в якомусь музеї в Хмельницькому. Власне, бачення того поки що немає.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook