Новини
Події

Оборонне підприємство у Хмельницькому, ймовірно, залишилося без керівника

Інформацію про звільнення Олексія Свістунова, який понад чотири роки очолював державне підприємство “Новатор” у Хмельницькому, поширили на сторінці заводу у соцмережах. У місцевих ЗМІ ймовірне звільнення очільника оборонного підприємства пов’язують з викриттям схеми з привласнення маже 4 мільйонів гривень бюджетних коштів директором одного з оборонних підприємств і трьома його спільниками. На офіційному сайті АТ “Укроборонпром” інформація про звільнення директора підприємства у Хмельницькому відсутня.

У повідомленні на сторінці Державного підприємства “Новатор” зазначено, що Свістунова Олексія Сергійовича звільнено з посади директора ДП “Новатор” наказом Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість» від 30 листопада 2023 року.

На офіційному сайті АТ “Укроборонпром” серед новин така інформація відсутня.

Разом з тим на сайті є інформація про ліквідацію злочинної схеми на оборонному підприємстві:

Підозрювані намагалися вкрасти 3 млн 900 тис. грн на закупівлі модуля підсилення потужності бортових радіолокаційних систем винищувачів СУ-27. Учасники угрупування організували постачання на підприємство бракованої продукції, взяття її на баланс і підписання бухгалтерських документів приймання цього майна. Підозрювані планували вивести кошти через низку підконтрольних фірм і розподілити між собою.

За словами генерального директора Укроборонпрому Германа Сметаніна, виявлена злочинна оборудка, крім економічної складової, має ще й безпекову, оскільки це прямий удар по обороноздатності Збройних сил України.

Про те, що Олексій Свістунов може бути причетним до злочинної схеми з привласнення бюджетних коштів, повідомляє також видання Liga.net:

Колишній директор одного з державних підприємств, яке входить у холдинг Українська оборонна промисловість, отримав підозру через придбання несправної деталі до винищувача Су-27. Слідство вважає, що він хотів таким чином вкрасти 3,9 мільйона гривень. У судовому реєстрі повідомляється, що йдеться про хмельницьке ДП “Новатор”, де, за даними Contr Agent, 1 грудня звільнили директора Олексія Свістунова.

До призначення керівника ДП “Новатор” обов’язки директора виконуватиме Олександр Яновицький.

Нагадаємо, Олексій Свістунов, як керівник ДП “Новатор”, відомий різноманітними амбітними планами. Зокрема, під час пандемії COVID лунали заяви щодо масового виготовлення захисник масок, респіраторів із високим рівнем захисту, приладів УФІТ, які є альтернативою маскам. Також обіцяли виготовляти на потужностях заводу апарати ШВЛ, яких під час пандемії суттєво не вистачало. Проте всі ці “прожекти” так і залишилися обіцянками. Наприкінці 2020 року колишні працівники Хмельницького ДП “Новатор” звернулися з відкритим листом до Кабінету міністрів, аби привернути їхню увагу до своєї незгоди зі стилем керівництва оборонною структурою. А напередодні повномасштабного вторгнення росіян в Україну директора хмельницького “Новатора” відправили під домашній арешт – через підозру у бездіяльності, що полягала у порушенні правил обліку прекурсорів.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook