Новини
Суспільство

У селі на Хмельниччині люди скаржаться на роботу гранітного кар’єру

Житель села Головчинці Василь Мул розповідає: життя їм отруює кар’єр з видобування граніту та асфальтна лінія на кар’єрі. За його словами, камінь підривають вибухівкою і вдень, і вночі, дробарка також може працювати цілодобово, і від шуму та пилу селяни доведені до відчаю.

Сніг на обійсті та підвіконня будинку Василя Мула, одного з мешканців села Головчинці у Хмельницькому районі, вкриті шаром пилу.

Цемент. Воно скрізь так. І в легенях у дітей, – коментує чоловік журналістам Суспільного.

Ще одна місцева мешканка Тетяна Яковишина каже: коли породу підривають, не спить всю ніч, а вранці не виходить на подвір’я.

Вранці ми не маємо, як на вулицю вийти. Ми сидимо всі в хатах, тому що через цю пилюку нас не видно. Ми всі задихаємося. Носоглотка вся пече, – скаржиться жінка.  

Олександр Грехньов показує стелю в хаті, де мешкає його родина. Розповідає, стеля впала, коли чоловік хотів закріпити тріщини:

Аж хата трясеться, коли вибухи. А стелю я тільки зачепив, і воно все впало.

За словами чоловіка, грошей у родини на капремонт будинку немає, тому звертався до директора кар’єру по допомогу. Проте той відмовив.

Тріщить «по всіх швах» і хата Галини Чижовки, яка залишила свій будинок, бо боїться в ньому перебувати:

Поступово, ось вони, скільки підривають, стільки воно все тріскається і тріскається. Ми з чоловіком зробили ремонт капітальний. Чоловік помер на початку війни, а я перебралася жити до сина.

Мешканці Головчинців скаржаться на шум, пил та руйнування осель в різні інстанції з 2011 року. На підприємство приїздять комісії, та жодних порушень не знаходять. І кар’єр продовжує працювати. Зі своїми скаргами та вимогами піти назустріч жителі села пішли до директора кар’єру Олександра Левицького. Проте він каже: не вірить, що від підриву породи може бути така вибухова хвиля, бо вибухівка вся якісна, а що вночі працювали – то була виробнича необхідність.

Вона сертифікована, і, як ви кажете, такої вибухової хвилі не було. Це неможливо. Необхідність була, зараз вона вже відпала, – стверджує директор кар’єру.

За його словами, селяни мають бути вдячні, бо за гроші підприємства поклали асфальт, допомагають школі і ВПО, а влітку зрошують породу, щоб не підіймався пил.  На запитання, чи піде він назустріч жителям Головчинців, відповідає:

Не буду я вам відповідати. Є на то відповідні органи, хай приїжджають і перевіряють. В чому я можу піти назустріч? Закрити підприємство?

Щоб жителі Головчинців не потерпали від шуму, пилу і руйнувань, треба спершу потрапити туди з перевіркою, каже виконувач обов’язків начальника управління за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в області Віталій Носатов. За його словами, скарга жителів села зараз у них в управлінні і за цією скаргою направили клопотання в столицю, щоб дозволили перевірку об’єкта. Хоча, каже, за документами кар’єр працює в межах всіх норм. Також додає: такі клопотання розглядають протягом 30 днів.

Нагадаємо, нещодавно у Хмельницькій міській лікарні заявили про намір придбати комплекс споруд колишнього піонерського табору у селі Головчинці, аби влаштувати там Центр психічного здоров’я та фізичної реабілітації для військових та ветеранів. На це з бюджету Хмельницького на одній з сесій виділили близько 9 мільйонів гривень. Як працюватиме такий заклад у селі, в якому постійно лунають вибухи та літає гранітний пил, так яку психічну та фізичну реабілітацію там отримають військові, які повернуться з війни, можна лише здогадуватися.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook