Новини
Культура

У Хмельницькому художньому музеї покажуть світлини «Небесного фотографа»

Однойменна виставка світлин українського воїна й митця Максима Бурди сьогодні, 22 грудня, о 17.00 відкриється у Хмельницькому обласному художньому музеї. «НЕБЕСНИЙ ФОТОГРАФ» – це виставка-присвята творчості та подвигу солдата ЗСУ, фотографа та активіста з міста Ковель Максима Бурди, який загинув за Україну 26 січня 2023 року біля Бахмута.

Експозиція мандрує державою і Хмельницький став десятим після рідного для автора Ковеля, а також Острога, Львова, Києва, Луцька, Рівного, Черкас, Калуша та Вінниці.

На виставці хмельничани та гості міста зможуть побачити понад 200 світлин полеглого героя, які присвячені його досвіду в українському війську. Максим пішов до лав ЗСУ добровільно ще в перші дні повномасштабної війни. Тож в експозиції будуть представлені фотографії, зроблені фотомитцем протягом 11 місяців перебування його на військовій службі: з військових полігонів та з передової, поблизу Бахмута.

Як зазначає кураторка проєкту, кохана дівчина фотографа Марія Лукашук, фотовиставка «Небесний фотограф» має три мети: реалізувати мрію Максима про власну фотовиставку, вшанувати памʼять Героїв, які боронили і боронять нашу країну та зібрати кошти для благодійного фонду «Янголи Азову».

До повномасштабного вторгнення Максим Бурда активно працював весільним фотографом, був співзасновником молодіжного хабу «Ватра – правильний простір», учасником Молодіжної ради міста Ковель, членом партії «Національний корпус», добровольцем ТрО Волинської області. Символічним є його позивний «Фотограф», який він обрав для себе, вступивши до лав ЗСУ. Через свої світлини фіксував побут, навчання, портрети своїх побратимів, непрості емоції війни, перебуваючи під постійними обстрілами.

Усі охочі долучитися до збору коштів для благодійного фонду «Янголи Азову» в межах експозиції матимуть можливість придбати роботи Максима Бурди та благодійний мерч: листівки, наліпки, магніти, футболки, худі з фото на виставці.

Максим Бурда був посмертно нагороджений Президентом України, Володимиром Зеленським, орденом «За мужність» III ступеня, медаллю «За жертовність і любов до України» Православною Церквою України та званням «Почесного мешканця міста Ковеля» міським головою, Ігорем Чайкою.

За словами Марії Лукашук у листопаді 2022 року Максим створив Телеграм-канал «Military photographer», присвячений воєнній фотографії. Своїми роботами надихав не одну тисячу людей.

Нагадаємо, сьогодні увечері у Хмельницькому відбудеться ще одна знакова подія в культурному житті міста – о 18.00 на експериментальній сцені «Антракт» обласного музично-драматичного театру ім. М.Старицького почнеться концерт-сповідь «Станція 70» за сім десятків років діяльності  колективу Народного аматорського театру «Дзеркало».

Автор: Ольга Нікітіна

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook