Новини
Суспільство

Психологічна та гуманітарна: яку допомогу отримували у 2023 році ВПО у Хмельницькій громаді

Штаб допомоги вимушеним переселенцям у Хмельницькому запрацював у перший день повномасштабного вторгнення в Україну. Головним його призначення на той момент було – дати прихисток, місце перепочинку та підтримку тим українцям, які рятувалися від війни, виїжджаючи з небезпечних регіонів у більш безпечні області.

Майже два роки Штаб, розташований у кінотеатрі ім. Т. Шевченка, забезпечує координацію дій, покликаних розв’язувати питання забезпечення потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та осіб, які вимушені були залишити постійне місце проживання у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації. Крім гуманітарної допомоги ВПО, які мешкають у Хмельницькому, отримують психологічну допомогу та підтримку від міського центру соціальних служб.  

Протягом двох років роботи Штаб допомоги вимушеним переселенцям реалізував на території Хмельницької громади низку заходів, покликаних пришвидшити адаптацію ВПО на новій території та зробити її максимально м’якою та зручною для людей. Станом на кінець 2023 року у громаді за даними державного реєстру зареєстровано понад 36 тисяч ВПО. Впродовж року по гуманітарну допомогу до Штабу звернулося майже 8 тисяч вимушених переселенців з Донецької, Харківської, Херсонської, Луганської, Запорізької, Миколаївської та інших областей.  В середньому щодоби до Штабу зверталися до 10 новоприбулих переселенців, значну частину яких становили мешканці Херсонської та Запорізької областей. 

Як зазначають у Штабі, гуманітарну допомогу ВПО видавали в межах ресурсів, сформованих з найважливіших продуктів та інших необхідних речей. Вони були придбані за кошти громади, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам та отримані, як гуманітарна допомога від мешканців громади, волонтерів, благодійних організацій та бізнесу.

Всього за рік для видачі ВПО отримали та зібрали понад 250 тонн гуманітарної допомоги (продукти, засоби реабілітації, одяг, речі для облаштування спальних місць, посуд, засоби гієни тощо).

Вимушеним переселенцям загалом видали:

  • майже 30 тисяч продуктових наборів;
  • додатково для родин з дітьми – понад 30 тонн продуктів (крупи, борошно, макарони, консервні вироби); 
  • родини з дітьми та люди похилого віку отримали  6 тисяч комплектів засобів гігієни;
  • понад 10 тисяч буханок хліба та хлібобулочних виробів, в тому числі для соціальних обідів в ресторані “Жовтневий”;
  • усім, хто потребував надано речі для облаштування спальних місць, та інші, зібрано спільно з волонтерами та отримані від міжнародних громад.

Понад 600 дітей віком до 6 років отримували дитяче харчування (суміші, каші, пюре та інші продукти), набори підгузки. 

У тісній співпраці з міжнародними, національними благодійними організаціями та волонтерськими центрами ВПО в межах наявних ресурсів забезпечуються одягом, посудом, речами для облаштування спальних місць, – зазначають у Штабі.   

Важливим елементом підтримки вимушених переселенців, не лише у Хмельницькому, а й у всіх громадах, де вони знайшли прихисток, було і досі є забезпечення людей безплатним харчуванням. У Хмельницькому з перших днів до приготування соціальних обідів, а подекуди і сніданків долучилося чимало рестораторів. З часом потреба у цьому частково відпала і наразі харчуванням ВПО забезпечує ресторан «Жовтневий», приготуванням страв займаються викладачі та учні ДНЗ “Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг”. Протягом року переселенцям було видано понад 58 тисяч соціальних обідів. Щодня у ресторані «Жовтневий» харчується від 180 до 220 осіб – родини з дітьми та люди похилого віку. 

Розуміємо, як важко внутрішньо переміщеним особам адаптуватися та інтегруватися у новому середовищі, тому робимо все, щоб їх інтеграція пройшла максимально безпечно та м’яко. Спільно з неприбутковими організаціями Штаб долучає ВПО до участі у різних заходах, тренінгах, допомагає отримати консультації, психологічну допомогу, соціальні послуги, – розповіли у Штабі.  

Про те, яку саме психологічну та соціальну допомогу можуть отримати вимушені переселенці у Хмельницькому, розповіла детальніше директорка міського центру соціальних служб Мар’яна Любецька.  

До роботи Штабу ми долучилися з перших днів і наша основна мета була – надати людям психологічну допомогу. У кожного з нас була своя функція, своя ділянка роботи, за яку ми відповідали. Зокрема, я відповідала за харчування. Штаб працював цілодобово, ми зустрічали людей, готували для них гарячі напої, бутерброди і все це було в такому постійному режимі, адже потяги, якими прибували у Хмельницький в різний час і ми мали бути постійно готові забезпечити новоприбулих усім необхідним, – розповіла Мар’яна Миколаївна.  

Наразі центр соціальних служб, який вона очолює, зосереджений на наданні психологічної та соціальної допомоги ВПО.

Одне з питань, з яким останнім часом почали частіше звертатися ВПО до міського центру соціальних служб – присвоєння статусу «дитина війни» відповідно до Постанови № 268 «Про затвердження Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів» від 5 квітня 2017 року.

Щодня близько 20 осіб звертаються до нас з такими запитами саме з-поміж внутрішньо переміщених осіб. Відповідно до постанови майже всі випадки кваліфікуються, як психологічне насильство над дітьми, – пояснила Олена Миколаївна.

Крім того, центр співпрацює з громадськими організаціями, від яких отримують натуральну допомогу для тих ВПО, які її потребують. Переважно, це люди, які опинилися у складних життєвих обставинах, оскільки є й такі, які можуть самостійно себе забезпечити. До прикладу, ті, які вже працевлаштувалися.

Також у селах, що доєдналися до Хмельницької міської громади, працюють мобільні бригади, які надають внутрішньо переміщеним особам продукти, аптечки, канцтовари тощо.

Також вимушені переселенці, які мешкають у Хмельницькій громаді, як і багато інших по всій Україні, потребують допомоги психологів.

Зараз активно вимушеним переселенцям надаються психологічні консультації. Люди звертають з проблемами через тривожні стани, питання адаптації дітей до нового садочка або школи, адаптації самих дорослих до нового життя. Навіть є випадки, коли дорослим самим потрібно допомогти позбутися страху відвести дитину до навчального закладу, – пояснює Мар’яна Любецька.

Крім штатних психологів, які у центрі соціальних служб працюють з внутрішньо переміщеними особами очно, є також телефон довіри, за яким, за потреби люди також можуть звернутися – 067-133-15-50. Протягом 2023 року на очні консультації отримали близько півтори тисячі внутрішньо переміщених осіб, за телефоном довіри – близько пів сотні.

Цей матеріал виготовлено за підтримки ГО “Інститут масової інформації” в рамках проєкту міжнародної організації Internews Network”.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook