Новини
Суспільство

Ведмідь Балу, якого перевезли з Хмельницького на Закарпаття, все ще перебуває у карантині

Історія хмельницького ведмедя Балу, який шість років мешкав у вольєрі в зоокуточку парка імені Чекмана, розпочалася у серпні цього року і завершилася в кінці листопада. Хижака перевезли із тісної клітки до закарпатського національного природного парку “Синевир”.

Долю шестирічного бурого ведмедя, який народився та виріс у зоокуточку в парку імені Михайла Чекмана, змінив допис хмельницької екоактивістки Дар’ї Гвоздьової. Його в Instagram вона опублікувала 13 серпня 2023 року та закликала інших екоактивістів звернути увагу на затісну клітку, в якій мешкає ведмідь.

“Ди­кі тва­ри­ни ма­ють жи­ти, як­що не на во­лі, то в гід­них умо­вах, во­ни на це зас­лу­го­ву­ють по пра­ву сво­го на­род­ження! Хоч один з вас про­бу­вав не ви­хо­ди­ти з кім­на­ти протягом місяця?? Я ду­маю ні, а кліт­ка, в якій жи­ве ця не­щас­на тва­ри­на = роз­мі­ру од­ні­єї кім­на­ти, в якій він жи­ве все своє жит­тя, то­му зупинимо цю нес­пра­вед­ли­вість і зро­би­мо гар­ну спра­ву!” — написала хмельничанка.

Після розголосу цієї історії Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець доручив відповідним службам перевірити умови проживання бурого ведмедя.

Екологічна інспекція Хмельниччини взялася за перевірку. Поліція відкрила кримінальне провадження за статтею про жорстоке поводження з тваринами. Місцеві ж депутати винесли на розгляд сесії міської ради пропозицію про передачу ведмедя із комунальної власності до Національного природного парку “Синевир”. На те, аби проголосувати це рішення, обранцям знадобилося чимало часу.

27 листопада за ведмедем Балу приїхали працівники національного природного парку та забрали його до “Синевиру”, що на Закарпатті. Начальник реабілітаційного центру “Синевир” Ярослав Бундзяк розповів: хижак адаптується до нових умов і вже знайшов собі перших в його житті друзів.

“Зараз Балу перебуває на карантинному майданчику разом з двома іншими ведмедями, з якими він подружився. Він проявляє до них інтерес та зацікавленість. Загальний стан тварини задовільний, апетит в нормі”.

За його словами, наразі триває підготовка бурого ведмедя до сплячки. Втім, на це потрібен час.

“Щоб Балу заліг в сплячку, його потрібно випустити до великого вольєра з багатьма іншими ведмедями. Для цього потрібно пройти ще адаптацію від одного до трьох місяців”, — пояснив начальник реабілітаційного центру “Синевир”.

Після адаптації Балу випустять на ділянку лісу площею 12 гектарів лісу, повідомляє Суспільне. Хмельницький.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook