Новини
Культура

У селі на Хмельниччині збереглася розкішна будівля каретного дворянина Потоцького

У Хмельницькому районі в селищі Антоніни збереглася старовинна будівля-житло каретного часів дворянина Юзефа Потоцького, який мав тут чи не найгарніший маєток на Поділлі, зведений на початку XX століття.

Нещодавно ми розповідали про коня, вирощеного у цих краях, череп якого й досі зберігають у Британському Національному музеї, а також про телефон, який тут з’явився раніше, ніж у російського імператора Миколи II.

Отже, будівля, в якій за часів Потоцького жив каретний – людина, яка доглядала за каретами, на відміну від палацу досі збереглася. Споруда складається з кількох кімнат. У радянську добу тут був спортивний гуртожиток для дітей, які приїздили сюди на змагання.

Споруда зараз перебуває у занедбаному стані, однак дах змінено. Деякі елементи залишилися з тих часів – зокрема, дивовижна ліпнина на стелі. Це свідчить про те, що будинок управителя каретами був дуже розкішним. Що вже казати про маєток.

Про Потоцького розповідають, що він дуже любив показну розкіш. Була така історія, коли він забажав викласти підлогу у своєму палаці золотими монетами, причому вони мали стояти на ребрі. Однак, коли будівельники порахували вартість такої підлоги, Потоцький відмовився від цієї ідеї.

До речі, возова – споруда, де паркувалися карети, – також збереглася до наших днів.

Дивіться фрагмент з програми «Українські палаци. Золота доба: палац в Антонінах»

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook