Новини
Новодунаєвецька селищна

У маєтку на Хмельниччині провели волонтерську толоку, присвячену загиблому захиснику (ФОТО)

У селі Маліївці, що в Новодунаєвецькій громаді на Кам’янеччині, відродили традицію волонтерських толок. Вчора, 20 січня, під час першої в цьому році толоки небайдужі до збереження історичної спадщини прибирали будинок, якому понад сто років. Акцію присвятили захиснику з Хмельниччини, який загинув на фронті у квітні 2022 року.

Традицію проводити толоки на території Малієвецького обласного історико-культурного музею започаткували три роки тому. Відтоді волонтери за потреби та за можливості збираються у маєтку, аби впорядкувати ту або іншу ділянку чималої території. Перша в цьому році волонтерська толока відбулася у Маліївцях вчора. Про неї розповіла директорка музею Анастасія Донець:

Сьогодні Малієвецька спадщина спільно з Малієвецький обласний історико-культурний музей провела першу волонтерську толоку 2024. Зранку ФБ нагадав, що сьогодні День народження Roman Buzinskyi. Тому толоку ми присвятили пам‘яті Романа Будзінського. Рома жив і працював вчителем історії в селі Стріхівці. Спортсмен, ідеаліст, щирий і натхненний. Патріот. 24 лютого пішов добровольцем. Загинув у квітні 2022 року. В малієвецькому парку досі є купа зотлілого хмизу, яку зібрав Рома. Спеціально не палю. Просто.

Прибирали волонтери будівлю, зведену 1894 року як контору управляючого. Потім там розташовувалася контора колгоспу, потім – пошта. Споруда також пов’язана з іще одним полеглим захисником – там зв‘язківцем працював полеглий герой російсько-української війни Сергій Фурман.

Частину цього приміщення, розповіла Анастасія Донець, у 2009 році викупили під музей. Але відтоді, як то кажуть, “руки не доходили” прибрати її. Аж до вчора. Долучилися до прибирання кам’янчани, хмельничани та команда волонтерів з села Удріївці, що у Новодунаєвецькій громаді.

Після активної праці волонтерів традиційно пригостили смачним обідом, під час якого не просто смакували стравами, а й говорили про важливе.

Зокрема, емоційно обговорювали концепцію будівлі – що там має бути: музей, ресторан, артпростір для заходів реабілітації?

Переміг сучасний музей з інтерактивом. Поясню, навіщо селу ще один музей. Музей в палаці буде розказувати про палац і графське життя-буття. А нам потрібен ще музей села. Природа, археологія, побут села. Війни, голодомор. І, меморіальні кімнати наших сучасних героїв. Тому – попереду багато цікавої роботи. Усім волонтерам просто – низький уклін! Ну і відео – було-стало!!!! Просто – супер! – прокоментувала результати роботи Анастасія Донець.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook