Новини
Суспільство

У Хмельницькому стартувала ініціатива створення QR-кодів пам’яті про загиблих героїв

У Хмельницькому розпочали ініціативу, аби увіковічити пам’ять про захисників. Код пам’яті – сайт на якому розміщують біографічні дані наших героїв. Перший QR-код створили для загиблого Віталія Поліщука.

Суть полягає у створенні унікального коду, що показує розширену інформацію про захисників. На кубах з портретами загиблих бійців, розташованих на Алеї Героїв на вулиці Проскурівській зазначено мінімум інформації про них: ім’я та прізвище, дата загибелі та вік.

За словами дружини загиблого героя Віталія Поліщука Анастасія Ярова, іноді важливо знати більше інформації про людину: чим займалась, цікавилась, що зробила для України. Це важливо для рідних і друзів, які хочуть залишити тут певний спогад про героя.

Ініціатор втілення цієї ідеї – Дмитро. Через особисту історію він вирішив, що хоче, аби пам’ять про наших захисників жила ще довго.

Цією ініціативою я несу соціальну місію в світ. Я хочу, щоб наших героїв пам’ятали не тільки по фотограціях і чотирьох стрічках, які тут написані, але щоб знали про їхнє життя.

Як приклад, Дмитро наводить Віталія Поліщука, який був велоактивістом, організатором багатьох заходів у місті. Тому пам’ятають його у Хмельницькому більшою мірою за це, і скануючи цю інформацію про нього більше людей будуть краще розуміти, що це була за людина.

Робота у хлопця займає не так багато часу, адже на створений сайт зібрану інформацію можна завантажити за 15 хвилин. На майбутнє Дмитро планує створити реєстраційну форму, аби люди самі вносили біографічні дані захисників. Нині до нього звернулось понад 10 сімей з проханням зробити код пам’яті і для їхнього героя.

Дивіться у сюжеті Першого Подільського

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook