Новини
Події

З полону повернувся прикордонник, якого у Хмельницькому чекає дружина

Прикордонник Микола з Маріуполя, дружина якого чекає на нього у Хмельницькому, вчора, 8 лютого, під час обміну полонених повернувся в Україну. До полону чоловік потрапив 26 травня 2022 року.

Сто українських військових, серед яких 49 воїнів Нацгвардії, 25 прикордонників, 26 військовослужбовців ЗСУ, зокрема 11 тероборонців, вчора обміняли на сотню російських полонених. Це був 51 обмін військовополоненими. Всього з початку повномасштабного вторгнення з російського полону вдалося визволити 3135 захисників та захисниць.

Усі звільнені з полону вчора, 8 лютого, – рядового та сержантського складу. 84 врятованих воїнів захищали Маріуполь (в тому числі 82 – оборонці «Азовсталі»), решта виконували бойові завдання на Донецькому та Луганському напрямках, – розповіли у Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими.

Дружина одного зі звільнених прикордонників майже два роки у Хмельницькому чекала на його звільнення з полону, в який чоловік потрапив у перші місяці повномасштабної війни.

Він проходив службу в морських прикордонних військах у Маріуполі. 23 лютого 2022 року їх викликали до місця базування щодо провокації російської армії, відтоді я більше його не бачила, – розповіла журналістам Суспільного Вікторія.

З Маріуполя жінка з донькою та родиною чоловіка виїхала у березні 2022 року. Каже: поки могли, трималися, але обстріли дедалі частішими та жорсткішими.

17 березня ми виїхали, три дні добирались до Хмельницького, – пригадує Вікторія.

30 січня цього року Миколі виповнилось 34 роки. Упродовж майже двох років з моменту останньої зустрічі у подружжя було небагато можливостей поспілкуватися.

З лютого по квітень я ще трохи мала з ним зв’язок. У квітні ми могли тільки переписуватись. 26 травня 2022 року він мені подзвонив і сказав: “Я в полоні, чекай мене”. Він дзвонив з Оленівки. Після того у нас з ним зовсім не було зв’язку: ні дзвінків, ні листування. У те місце, де він перебував, нічого не доходило. Це неймовірно важкі два роки очікування, – каже Вікторія.

Увесь час, що мешкає у Хмельницькому, дружина прикордонника брала участь в акціях “Поверніть Героїв з полону”.

Вікторія з донькою на акції “Поверніть Героїв з полону”, 2023, Хмельницький. Фото: Вікторія

Щоп’ятниці у вітер, сніг, дощ чи мороз зі зламаним пальцем і температурою виходила на акцію, щоб боротись за кожного героя, який у полоні і на передовій. У мене немає свят, тільки очікування обміну, – розповіла Вікторія.

Нагадаємо, під час обміну, що відбувся 31 січня, з полону звільнили двох військових з Хмельниччини. Один з них – нацгвардієць з “Азовсталі” Дмитро, якого вдома 22 місяці чекала матір.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook