Новини
Хмельниччина туристична

Унікальне озеро, утворене внаслідок давнього зледеніння, розташоване на Хмельниччині

На Хмельниччині знаходиться один з найкрасивіших куточків НПП “Мале Полісся” – гідрологічна пам’ятка природи загальнодержавного значення “Озеро Святе”, унікальний природний комплекс озера, яке формує сфагнові плави, з островом посередині та прилеглими територіями. Водойма є свідком і наслідком давнього зледеніння, адже ця місцевість була прохідною долиною між Волинським лесовим плато та Подільською височиною, по якій стікали льодовикові води.

Пам’ятка природи, що належить до групи заславських озер, розташованих на території Михельського лісництва ДП «Ізяславське лісове господарство», на території Шепетівського району, вирізняється своїми сфагновими плавами, що утворилися по берегах озера, особливо в його південній частині, а також навколо острова. Що цікаво, подібні утвори зустрічаються лише на декількох болотах на півночі Українського Полісся та Карпат, а у Малому Поліссі ці плави більше не відомі ніде і це робить озеро унікальним серед озер Хмельниччини.

Природний комплекс є осередком збереження фіторізноманіття Малого Полісся. Тут зростають рідкісні червонокнижні види, такі як шейхцерія болотна та ситник бульбистий, а також є чимала кількість рослин, які охороняються у Хмельницькій області – журавлина болотна, осока багнова, гвоздика несправжньорозчепірена, образки болотні, бобівник трилистий, пухирник малий, комахоїдна росичка круглолиста та ін.

Фауна озера теж досить різноманітна, трапляються як типові так і рідкісні представники тваринного світу. Найбільше звичайно птахів – 67 видів, з яких 4 занесені до Червоної книги України, а 24 види включено до Додатку ІІ Бернської конвенції.

Ця місцина здавна оповита легендами та переказами. Місцеві жителі розповідають, що колись на чудернацькому острові посеред озера православні монахи-відлюдники влаштували своє скромне помешкання і дерев’яну, побудовану без жодного цвяха, церкву. Відчули вони у цьому місці чудодійну, зцілюючу душу і тіло силу озера та навколишніх соснових лісів. Та не довго проіснувала церква, – під час паводку вона зникла посеред озера. Давно це сталося, але кажуть, що коли опівночі пірнути у води озера, можна почути дзвони церкви, які очищають водойму від нечисті. А вода в ній особлива, – напрочуд м’яка і схожа на духмяний настій трав, водоростей та мохів. А ще тут панує аура добра і спокою. Тому і назвали місцеві жителі цю місцевість «Святим Озером», розповідають у Національному природному парку “Мале Полісся”.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook