Новини
Хмельниччина туристична

Озера на Хмельниччині називають скарбом природи

Голубі озера – це каскад із восьми більших та декількох менших озер, оточених сосновим лісом та розташованих за 11 км на північний захід від міста Славути поблизу села Стригани Шепетівського району Хмельницької області. Цей об’єкт водно-болотних угідь НПП “Мале Полісся” – гідрологічний заказник місцевого значення «Голубе озеро» приховує у собі неабиякі скарби природи.

Утворились ці мальовничі озера на місці колишніх торф’яних та піщаних кар’єрів. Котловани від вироблення торфу поступово заповнилися водою артезіанських джерел, що проходять через природний пісочний фільтр. Саме тому вода в озерах, середньою глибиною близько 6 метрів, завжди чиста та прозора. Найбільше із озер входить до складу гідрологічного заказника місцевого значення «Голубе озеро», охоронний статус якого встановлено з 1993 року, пишуть на сторінці Національного природного парку “Мале Полісся”.

Заказник має велику цінність, адже є місцем зростання рідкісних видів рослин та рослинних угрупувань, а також є місцем гніздування та зупинки під час міграції водно-болотних видів птахів. Крім того, цей природний комплекс підтримує гідрологічний режим в регіоні та має важливе естетичне і рекреаційне значення.

До речі, саме тут знаходиться наша екологічна стежка «Перлина Славутчини», під час екскурсій якою, кожен бажаючий має змогу ближче познайомитись із унікальністю флори, фауни та ландшафтним різноманіттям даної території. І саме тут повною мірою можна оцінити місцеву красу і мальовничість, а також отримати насолоду від спілкування з чарівною природою.

Автор: Ірина Кошелева

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook