Новини
Освіта

У Хмельницькому студенти ВПУ зібрали перший в цьому році врожай огірків

У теплиці Хмельницького вищого професійного училища №11 вирощують понад 1000 рослин, деякі з них вже дозріли та проходять перевірку якості. Біля теплиці працюють учні та на практиці опановують різні технології посадки, догляду та збору урожаю.

У перші тижні весни студенти Хмельницького вищого професійного училища №11 вже збирають перші плоди огірків, які вирощували у теплиці.

Теплиця дуже потрібна, дуже необхідна для того, щоб навчати наших дітей. Діти дуже хочуть цього навчитися, тому що ми відроджуємо тепличне господарство, яке було свого часу в місті Хмельницькому. Тому тут ми відпрацьовуємо всі технології, а технології зараз сучасні. Вони полягають в тому, що тут застосовується крапельне зрощення. Це голландські технології, – розповідає директор ВПУ №11 Василь Селізар.

Для спеціалістів з тепличного господарства така робота допомагає на практиці зрозуміти всі етапи дозрівання рослини. Зокрема, визначити та розв’язати проблеми. За словами майстрів, догляд за огірком – дуже кропітка робота, адже, щоб отримати гарний овоч, потрібен постійний нагляд.

На 11 рядках у теплиці розмістили два сорти огірків. Від висадження зернят до першого огірка тут потрібно щонайменше два місяці. Наразі перші плоди відправили на перевірку якості. Якщо аналізи будуть в нормі, свіжі овочі передадуть у школи та садочки міста.

Ми вирощуємо довготілий огірок, але смакові якості різко відрізняються від смакових якостей тих огірків, які заводяться з Туреччини, з Болгарії. Чому? Тому що в тих країнах, можливо, там менше слідкують за вмістом різних хімікатів тощо. Якщо спробувати смакові якості, ці огірки мають городні смакові якості. Тобто ті, які в нас ростуть на городах, – розповідає Василь Селізар.

Головною метою побудови тепличного комплексу є й зменшення кількості імпортної продукції. До того ж розвиток у цій галузі досить перспективний і може покращити економіку країни та її функціонування шляхом забезпечення ринку українськими продуктами.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook