Новини
Суспільство

У Хмельницькому презентували житло “під ключ” для переселенців

Діючий гуртожиток на вулиці Інститутській та нежитлова будівля на вулиці Кам’янецькій – саме в них для внутрішньо переміщених осіб, які мешкають у Хмельницькому, відремонтували загалом 72 приміщення, які перетворили на смартквартири та кімнати для одинаків. Вартість виконаних робіт з капітального ремонту, реконструкції та переобладнання житла, а також придбаного обладнання для нього становить майже 1,5 мільйона євро.

Житло для ВПО облаштували у Хмельницькому в рамках програми “Підтримка ЄС для задоволення нагальних житлових потреб внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні”, профінансованої Європейським Союзом та реалізованої під управлінням Північної екологічної фінансової корпорації (НЕФКО) в десяти містах західних та центральних регіонів України, повідомляє Суспільне Хмельницький.

Сергій та Вікторія Шемендюки з Бахмуту в смартквартирі, в яку планують незабаром переселитися з маленької кімнатки у гуртожитку. Суспільне Хмельницький

Сергій та Вікторія Шемендюки з Бахмуту – одні з тих, хто отримає житло у гуртожитку на вулиці Інститутській. Наразі вони мешкають у цій же будівлі утрьох (з мамою Вікторії) у маленькій кімнатці без санвузла та з загальною кухнею. Помешкання, в яке вони незабаром переселяться, – це житлова кімната з трьома спальними місцями, телевізором, постільною білизною, кухня з витяжкою, плитою, холодильником, санвузол.

За словами Сергія Шемендюка, спочатку вони з родиною винаймали двокімнатну квартиру, за яку доводилося платити щомісяця дев’ять тисяч гривень. Чоловік після евакуації до Хмельницького працює сантехніком у комунальній компанії, і при його зарплаті сума оренди була надто високою.

У мене десять тисяч в місяць виходить в середньому в ЖЕКу, і от вся моя зарплата йшла на оренду. Це дуже багато, – каже Сергій.

Його дружина Вікторія розповідає: мали в Бахмуті свій бізнес та свій магазин, але залишали місто без нічого. Тут знову починають все з нуля, як колись.

Крім 6 смартквартир, у гуртожитку на вулиці Інститутській, є 39 кімнат для одинаків, у яких житимуть по дві-три людини. Тут також все зроблено “під ключ”: є меблі, посуд, тобто можна заселятися і одразу жити.

Як зазначають у владі Хмельницького, люди в оновлених помешканнях житимуть тут стільки, скільки буде потрібно. Оплачуватимуть лише комунальні платежі – за показниками лічильників, що є в кожній кімнаті.

Першочергове право на це житло мають родини, в яких є діючі військовослужбовці, учасники бойових дій. Далі беремо до уваги кількість дітей в родині, наявність людей з інвалідністю. Далі – самотні. Словом, тут ціла рейтингова система, – прокоментував критерії відбору мешканців Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

У нежитловому приміщенні на вулиці Кам’янецькій для ВПО облаштували 13 смартквартир і 14 кімнат. Директор компанії-підрядника Ракіф Керімов розповідає: переоблаштовували це офісне приміщення під житло півтора року і спочатку не вірили, що встигнуть за цей час зробити заплановане:

Але все поламали, все винесли. Були певні незручності, висотними кранами доводилося діставати. При капремонті використовували лише європейські матеріали, тож все зроблене тут відповідає найвищим стандартам.

За словами міського голови, у презентованих вчора, 4 квітня, квартирах мешкатимуть загалом понад дві сотні ВПО. Однак проблему із забезпеченням житлом переселенців у Хмельницькому це не вирішить. Тому у місті реалізовуватимуть ще один проєкт – будівництва двох багатоповерхівок у мікрорайоні Озерна. Розповідаючи про цей план, міський голова у лютому минулого року зазначав: в громаді загалом планують звести 10 триповерхових житлових будинків. Гроші на це будівництво – 8 мільйонів 400 тисяч євро як грант також виділить Європейський Союз.

Проєктно-кошторисна документація готова, її експертний висновок також готовий, тендер оголошений, передкваліфікація відбулась, сподіваємося 24 квітня отримати переможця, який отримає дозвіл на початок будівельних робіт і у кінці травня зможемо починати вже безпосередньо самі будівельні роботи, – прокоментував міський голова.

Наразі в Хмельницькому в черзі на соціальне житло перебуває майже тисяча внутрішньо переміщених осіб.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook