Новини
Новини від читача

У Хмельницькому зооволонтери виступили проти розміщення левів у приватному зоокуточку

Три тижні тому у соцмережах Хмельницького та у сюжетах місцевих каналів хвилею пройшли повідомлення про те, що Сергій Пальохін, власник приватного зоокуточка, в якому утримуються, зокрема, дикі тварини, потрапив до лікарні, а його підопічні перебувають на грані виживання через брак фінансування. Небайдужих просили допомогти коштами, аби не дати тваринам загинути. А вчора у соцмережах повідомили, що, попри фінансову скруту, у приватний зоокуток доставили двох нових мешканців – левів, ймовірно, із зони бойових дій, а саме із Запоріжжя, яке останніми днями росіяни нещадно обстрілюють. Зооволонтери Хмельницького обурилися такому поповненню зоокуточка і, на їхню думку, вони мають для цього підстави.

У спільноті Організація захисту тварин “Врятуй життя” Хмельницький вчора опублікували такий допис:

Ще два тижні тому інтернет кішив постами про те що Пальохін в лікарні і тварини лишилися без води та їжі … Сьогодні ж привезли ще двох левів до нього з Запоріжжя. Я все розумію, але в нашій країні є прекрасні реабілітаційні центри! Я можу назвати їх, щоб порівняли умови! Люди, що відбувається?! Завтра (тобто сьогодні, 7 квітня – ред.) на 12 годину якийсь незрозумілий блогер, далекий від захисту тварин, як я від космосу, закликає хмельничан прийти ліцезрєть на двох нещасних левів, яких щойно привезли з зони бойових дій! Двох левів, які ще не розуміють, що відбувається, сидять в маленьких кліточках! Це нормально?! Може досить знущань в нашому місті? Може досить робити вигляд, що нічого не відбувається? Сергій Пальохін не має фінансування, я згідна! Так для чого набирати нових тварин, коли цим ради дати не годен? На фото «вольєр», в якому сидять кролики! Порівняйте умови з умовами для прикладу Притулок Та Захист Тварин ЕДУАРДІВ КОВЧЕГ Усіх, хто проти страждань тварин, запрошуємо також на 12 годину навідатися в цей реабілітаційний центр.

На відео, яке додали до допису у спільноті, невідомий чоловік закликає хмельничан о 12.00 зібратися у зоокуточку, де на них “чекає великий сюрприз, який перед тим анонсували”.

З гарячої точки, із Запоріжжя Сєрьожа привіз пару нових левів. Сімба і Сіма – це жителі нашого зоокуточку у Хмельницькому, тому завтра попрацювати, беріть дітей подивитися на наших нових львят і попрацювати”, – каже чоловік у відео.

Далі показує момент вивантаження левів у клітках з вантажівки та знову закликає прийти у зоокуточок та попрацювати. Що саме мається на увазі під закликом “попрацювати”, так і залишилося за кадром.

Напевно, не треба бути професійним зоопсихологом, щоб розуміти, що тваринам, яких, ймовірно, вивезли з-під обстрілів, в першу чергу найбільше потрібен спокій та час для реабілітації. І найменше їм потрібні відвідувачі та галас навколо.

Хмельничани цей допис та відео прокоментували так:

Я на цьому не розуміюся. Але десь має бути прописано за яких умов мають проживати дикі тварини. Чисто, по-людськи, невже мер не може якось повпливати?

Мер до цього відношення не має. Це приватна власність.

Ця організація має статус неприбуткової, волонтерської, тому все трохи складніше. Але можливо.

Питання не в мері, а в правоохоронній системі та судах

Викликати поліцію – також не зможуть. Безліч прогалин в законі. Лише судитись.

Ану ті, хто дуже розказував що це «супер класний зоопарк і хороші умови», що скажете тепер?! Будемо ще відкривати може збори, щоб тепер левів мʼясом прогодувати?

Бідні тварини, з одного пекла в інше

І ще не факт, шо це правда, шо зі Сходу

Шкода, що люди не розуміють, наскільки то все невесело, то все життя тварин, і зовсім не розвага (

Це вже зовсім не весело! Спочатку нема води та їжі, а через два тижні плюс два леви…

Прокоментував допис також начальник першого військового шпиталю ветеринарної медицини у Хмельницькому Кирило Чумаков:

Треба створювати умови тваринам, які наразі перебувають в реабілітаційному центрі. Якщо немає умов і фінансування, треба шукати тваринам нові домівки, а не брати в центр нових, хижих, проблемних тварин.

Нагадаємо, ведмедя Балу, який шість років прожив у затісній, як для такої тварини, клітці у парку ім. Чекмана, вдалося звільнити завдяки небайдужості хмельничан, які зрештою дотиснули владу міста. Балу наразі мешкає у національному природному парку “Синевир”, де у нього набагато більша територія для проживання навіть в умовах карантину та адаптації.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook