Новини
Суспільство

Будівлю колишнього музучилища у Хмельницькому можуть знести “в рамках декомунізації”

Схоже, справджуються найпесимістичніші прогнози хмельничан, які від самого початку історії з продажем на аукціоні будівлі колишнього музичного училища на перехресті вулиць Проскурівської та І.Франка, підозрювали, що приміщення купують не для того, аби реставрувати, а для того, аби зрештою знести та звести на цьому місці черговий офісно-торговий центр або житлову багатоповерхівку. Принаймні, чергове рішення суду, цього разу Верховного, та позиція влади Хмельницького свідчать саме про це.

Нагадаємо, йдеться про колишнє приміщення Хмельницького фахового музичного коледжу ім. В.І. Заремби. У листопаді 2021 року ТОВ «Проскурівінвест», керівником якого на той момент був хмельничанин Олександр Чернов, на аукціоні викупило цю будівлю за 25,6 млн грн. Під час проведення аукціону наголошувалося на тому, що будівля має пам’яткоохоронний статус. Відтоді керівник фірми змінився – наразі за даними Опендатабот директором значиться Лаврова Тетяна Іванівна. Вона ж – засновниця зі статутним внеском 1 000 грн. Ще одна засновниця, з таким же внеском, – Волошинівська Валентина Пилипівна. Тетяна Лаврова також є власницею ПП «Потомкінське» та ТОВ «Октана». Волошинівська Валентина Пилипівна володіє лише ТОВ «Проскурівінвест».

Основним видом діяльності ТОВ “Проскурівінвест” є Купівля та продаж власного нерухомого майна. Інші види діяльності: неспеціалізована оптова торгівля, Інші види роздрібної торгівлі в неспеціалізованих магазинах, Інші види роздрібної торгівлі поза магазинами, Діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщування, Діяльність засобів розміщування на період відпустки та іншого тимчасового проживання, Діяльність ресторанів, надання послуг мобільного харчування, Постачання готових страв для подій, Обслуговування напоями, Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, Відновлення відсортованих відходів, Оптова торгівля металами та металевими рудами, Оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Підприємство було створене 15 листопада 2021 року, тобто напередодні аукціону.

За інформацією каналу ІНФОЗЯБРА, Верховний суд скасував рішення апеляційного суду, який залишив нежитлову будівлю на вулиці Проскурівська, 79 у Хмельницькому у статусі «Щойно виявленого об’єкта культурної спадщини». Суперечка довкола привабливого місця у центрі Хмельницького триває з літа 2023 року. Власник приміщення ТОВ «Проскурівінвест» доводить у судах: будівля на Проскурівській, 79, більш відома як «Будинок, де розміщується штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва», не має культурної цінності. Свої докази підкріпив листами з архіву, краєзнавчого музею (який свого часу планували розмістити саме у цій будівлі), управління культури міськради.

Міське управління архітектури та містобудування взагалі заявило: будівля підпадає під закон про декомунізацію і має бути знесена, – йдеться у повідомленні ІНФОЗЯБРИ.

Також Верховний суд з’ясував: досі будівлю на Проскурівській, 79 не занесено до Держреєстру нерухомих пам’яток України. Наразі захищає її лише департамент інформдіяльності, культури та релігії Хмельницької ОДА.

Отож, не виключено, що будівлю, яку могли б перетворити на родзинку міста, яке все ще намагається позиціонувати себе як туристичне, врешті-решт таки знесуть: під приводом декомунізації абощо. А на її місці, як і вангували хмельничани, буде ще одна чергова новобудова.

Зрозуміло, що в реставрацію будівлі, яка не використовується вже понад пів десятиліття, потрібно вкласти чималі гроші. Але, було б бажання, як-то кажуть, і гроші можна було б знайти. Хмельничани, небайдужі до збереження історичного центру міста, напевно би скинулися. Там міг би бути, до прикладу, мистецький простір для творчої молоді Хмельницького. Або ж, зважаючи на пропозицію хмельничан на місці колишнього “Вічного вогню” звести Меморіал пам’яті загиблих героїв, у будівлі колишнього музучилища можна було створити Музей героїв, перетворивши цю локацію на єдиний меморіальний комплекс. Але…

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook