Новини
Культура

Апеляційний суд дав дозвіл на знесення будівлі колишнього музичного училища у Хмельницькому

Епопея з будівлею колишнього музичного училища у Хмельницькому добігла кінця. Апеляційний адміністративний суд виніс постанову, відповідно до якої приміщення не має право на охорону з боку держави, як історичне, та може бути знесене.

Будівля колишнього музичного училища на вулиці Проскурівській у центрі Хмельницького стоїть пусткою майже сім років, відтоді як у вересні 2017 року навчальний заклад перебрався у нове приміщення на вулиці Прибузькій. До будівлі “приміряли” різне призначення: віддати під медичне училище, під університет управління та права, під краєзнавчий музей. Однак…

У 2021 році приміщення викупило ТОВ «Проскурівінвест» за 25,6 млн грн. Відтоді для покращення стану будівлі не було зроблено нічого, натомість чимало сил нові власники поклали на те, аби отримати дозвіл на її знесення. І таки домоглися свого.

Приміщення колишнього музичного училища у Хмельницькому, відоме ще як пам’ятка історії місцевого значення «Будинок, де розміщувався штаб 1-го кінного корпусу Червоного козацтва» (вул. Проскурівська, 79) підпадає під закон про декомунізацію. А, отже, втрачає будь-який статус охорони з боку держави. Про це свідчить постанова апеляційного адмінсуду. Власником будівлі є ТОВ «Проскурівінвест». Воно викупило її в облради за 25,6 млн грн, але відмовлялася укладати охоронний договір. Причина: будівля на 85% зношена і потребує повного демонтажу. Свою роль відіграло й управління архітектури та містобудування, яке вважає: будівля не має архітектурної цінності, «поряд не має «ансамблю аналогічних будівель», тому вигляд будівлі не впливає на формування та розвиток архітектури та містобудівної діяльності міста». Постанова апеляційного суду набрала законної сили 19 червня 2024 року і оскарженню не підлягає, – йдеться у повідомленні каналу ІНФОЗЯБРА.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook