Новини
Суспільство

Понад 90% бюджету-2022 у Хмельницькому витратять на зарплати та енергоносії

Одностайно і за кілька секунд депутати Хмельницької міської ради ухвалили бюджет на 2022 рік вчора, 15 грудня, під час чергової сесії. Наступного року у скарбниці буде 3 мільярди і майже 700 мільйонів гривень. Це більше, ніж цього року, але назвати кращим сам бюджет фінансисти не можуть.

«Золоті» енергоносії

По власних доходах – плюс близько 360 мільйонів гривень, капітальні видатки, які визначають якість бюджету, на жаль, зменшилися, і ми маємо мінус 50 мільйонів, – прокоментував начальник фінансового управління Сергій Ямчук.

80% бджету-2022 складуть власні надходження – тобто гроші платників податків і те, що вдасться заробити, до прикладу, на депозитах чи від легалізації зайнятості. Решта – кошти з державного бюджету. Понад 90% видатків наступного року піде на зарплати, розрахунки за енергоносії та різні відшкодування.

Минулого року ми мали 11 відсотків від загальної суми на розвиток, в цьому році ми маємо тільки 9 відсотків. 91 відсоток – це все видатки споживання: зарплата, космічні енергоносії, відшкодування пільгових перевезень, ті функції, які не властиві органам місцевого самоврядування, – пояснив Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Оплата за енергоносії у 2022 році «потягне» рекордні суми. І якщо газ та електроенергія дорожчатимуть і надалі, місцеві бюджети фактично перетворяться у розрахункові каса, додав міський голова.

50 мільйонів гривень окремо, цільово, ми віддаємо нашим теплопостачальним підприємствам на оплату за газ. Понад 100 мільйонів – різниця в оплаті енергоносіїв бюджетними установами. На 100 мільйонів більше ми заплатимо в наступному році, ніж заплатили в цьому. І, зважаючи на зростання вартості електроенергії, ми заплатимо ще десь на 50 мільйонів більше по вуличному освітленню, по бюджетних установах за електроенергію, і по електротранспорту за електроенергію, – роз’яснив міський голова.

Гроші на розвиток громади – справедливо і рівномірно

Попри все це Хмельницький і 24 приєднаних села таки матимуть гроші на розвиток. Їх намагалися розподілити справедливо, рівномірно і щоб не збавляти темпів.

20 мільйонів гривень депутати направили на продовження будівництва Палацу спорту. Виділили гроші на другі черги реконструкції в ліцеї №17 та НВО №1, а також на продовження будівництва вулиці Мельникова. Крім цього, в бюджеті 2022 заклали необхідну суму на виготовлення проєкту будівництва нового ліцею на вулиці Січових стрільців.

З нових об’єктів, на які у наступному році запланували кошти, зокрема, зала боксу на вулиці Проскурівській, 81 – в розмірі мільйон гривень. Решту коштів планують отримати з державного бюджету. Понад мільйон заклали на завершення проєкту кошторисної документації і проведення тендеру по реконструкції будинку культури, який цього гостро потребує.

У навчальних закладах громади продовжать будувати спортивні майданчики, ремонтувати санвузли та купувати туди смарт-борди. У школах та дитсадках зросте вартість харчування – на це теж заклали гроші.

На медицину у 2022 виділяють 100 мільйонів гривень. У пріоритеті буде будівництво відділення невідкладних станів міської дитячої лікарні.

Зростуть видатки на утримання дитячо-юнацьких спортивних шкіл. 26 мільйонів гривень виділяють на підтримку професійних спортивних команд.

Також наступного року 6 мільйонів гривень піде на придбання житла для учасників російсько-української війни.

Селам – воду і дороги

Передбачили гроші і для сіл. Тут акцент роблять на водопостачанні та водовідведенні. У бюджеті заклали кошти на розробку проєктів, аби потім подаватися на співфінансування у рамках державної програми «Питна вода».

Передбачили кошти для продовження водопостачання, друга черга, в село Шаровечку. І передбачаються кошти для благоустрою цих приєднаних територій. Передбачаються кошти для ремонту доріг на цих територіях, – прокоментував Сергій Ямчук.

Ця сесія була останньою в поточному році, тож питань, які, потрібно було прийняти, назбиралося понад 130. Зокрема депутати внесли зміни до бюджету-2021, а саме: 18 мільйонів гривень дали теплопостачальникам, аби ті розрахувалися за газ у грудні.

Прийняли на сесії і низку галузевих програм. 145 учасників російсько-української війни отримали земельні ділянки на території громади під ведення садівництва. Ще одну земельну ділянку відвели під другий у місті центр управління відходами, який працюватиме на Заводській. Відкрити його хочуть уже в 2022 році.

Відео: МТРК Місто
Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook