Новини
Суспільство

Програма розвитку Хмельниччини на 2022 рік містить помилки

Депутати обласної ради на сьомій сесії наприкінці минулого року затвердили «Програму економічного та соціального розвитку Хмельницької області на 2022 рік». Разом з бюджетом програма фактично є головним економічним документом для області. Й як же до неї потрапили кричущі помилки?

Теоретично депутати – це наші найкращі представники, яким делеговані повноваження приймати значущі для області рішення. Теоретично вони повинні аналізувати документи, які обговорюють та за які голосують. Причому вивчати фахово, бо саме вони за них відповідають.

Пересічному громадянину важко розібратися в цих стосах паперів. До прикладу, лише рішення про затвердження програми, яке можна побачити на сайті обласної ради, – 48 сторінок тексту. А ще є додатки! Уважно прочитати – треба багато часу, але навіть побіжно пробігшись оком, натрапляєш на помилки, що ріжуть око.

Отже, додаток 1 до Програми. Він маленький. Лише сторінка. Але цього вистачає, щоб трохи здивуватися в математичних здібностях тих, хто розробляв, аналізував, узгоджував та голосував за документ.

Поглянемо на рядок «Експорт товарів». Очікувані цифри  за 2021 рік 714,1 мільйона доларів, зростання порівняно з 2020-м роком – на 7,6%. Звідки такий прогноз? Звідки така цифірь? Зрозуміло, що передбачати важко, але ж зазирніть у ці 48 сторінок тексту! Чітко вказано, що за дев’ять місяців область збільшила вивіз товарів на 41 відсоток до 626,9 мільйона! Надалі припинимо експортувати до кінця року?

На момент проведення сесії Головне управління статистики у Хмельницькій області вже давно опублікувало підсумки торгівлі за десять місяці. Зростання – на 42% до 704 мільйонів доларів. Що, до кінця року згорнемо торгівлю? Темпи впадуть з сорока до восьми відсотків? До речі, за попередніми даними, за 11 місяців експорт товарів вже перевищив 800 мільйонів.

 Тому питання, як прогнозували? Як приймали такий очевидний для нефахівця не обтяженого чиновницькими та депутатськими регаліями помилковий прогноз? Відповідно, за оцінками розробників, наступного року експорт впаде? До скромних 762,7 мільйона?

Те саме з імпортом: очікується, за проголосованим документом, за минулий рік на рівні 550,6 мільйона зі зростанням на 8,2% до позаминулого. Та погляньте ж на свої цифри у рішенні чи на сайті статистиків. За десять місяців імпорт товарів зріс на чверть (!) до 505,7 мільйона. А за одинадцять місяців він вже перевищив річний прогноз.

Інше й не хочеться аналізувати, але ще зацікавив рядок «Обсяг прямих іноземних інвестицій». Прогноз за підсумками минулого року – 288,5 мільйона доларів. А у багатосторінковому тексті Програми: обсяг вже залученого на 30 червня становив 304,5 мільйона. Ні, тут не сперечатимемося, хто зна – раптом правда. Можливо, влада знає, хто з інвесторів має втекти з Поділля, забравши майже двадцять мільйонів. Може, комусь на вушко повідомили: тікаємо з грішми. Але зважаючи на грубі помилки у зовнішній торгівлі, не виключатимемо, що й тут із цифрами не все гаразд.

Коли бачиш, причому не розбираючи фахово, всі показники, такі значні недоречності в прогнозі торгівлі, то виникають сумніви у відповідності реаліям життя усього документа.

Стокове зображення від Depositphotos

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook