Новини
Політика

З пристрастями та прийнятим бюджетом завершили сесійний рік депутати Хмельницької облради

Під час тривалого пленарного засідання у сесійній залі було і гаряче, і позитивно. Депутати Хмельницької обласної ради, яких на сесії було 60 із 64, загалом розглянули 79 питань та прийняли 74 рішення. Не всі залишилися задоволені тим, як проходив сесійний день, проте головний фінансовий документ області на наступний рік з доходами в 3 мільярда 234 мільйони 500 тисяч гривень 57-ма голосами «за» депутати затвердили.  

Сьома сесія Хмельницької обласної ради, яка відбулася вчора, 22 грудня, почалася зі звітів. Звітували перед депутатами і голова обласної ради, і голова облдержадміністрації. За рік роботи, здебільшого, акцентували на здобутках стосовно програми «Велике будівництво», першого кінофестивалю та перебігу боротьби з коронавірусом. Запитання і уточнення від депутатів слухали близько двох годин.

Після перерви почали розгляд порядку денного, який загалом налічував 72 питання. Згодом додалося ще декілька. За депутатські звернення проголосували швидко. Перші ж палкі дискусії стосувалися ліквідації Вовковинецької гімназії, яка нині перебуває на балансі обласної ради. Дехто з депутатів висловив побоювання, що заклад закриють, а приміщення пустуватиме.

Проте, як зазначила Віолета Лабазюк, через нововведення у законодавстві та відсутність у закладах учнів облрада змушена приймати такі не популярні рішення. Водночас, спільно йде пошук варіантів збереження та раціонального використання майнових комплексів Вовковинецької та Орининської гімназій.

Розглянули під час сесії і кадрові питання – депутати вдруге не підтримали кандидатуру Анатолія Побережного на посаду директора комунального некомерційного підприємства «Хмельницький обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики» Хмельницької обласної ради. Питання вже розглядалося під час шостої сесії облради. Тож тепер, відповідно до Порядку призначення і звільнення з посад керівників підприємств, установ, закладів, організацій – об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Хмельницької області буде оголошено повторний конкурс на зайняття посади директора цього комунального некомерційного підприємства.

Передача комунального майна громадам також не зайняла багато часу. Проте цільові програми стали спірними. Одна із найпроблемніших – «Питна вода Хмельниччини» на 2022-2026 роки. Загалом депутати подали проєктів на мільярд гривень. Але таких коштів у бюджеті немає.

В додатку Хмельницької обласної ради, який вони сформували самі, і сьогодні проголосували більшістю, наша фракція і громади, які зверталися до нас, як депутатів обласної ради, були не враховані. Були не враховані також пропозиції інших політичних сил. А це такий собі, знаєте, я по простому скажу, «мєждуусобчик» деяких людей, які самі склали собі список, подали і сьогодні більшістю провели, – прокоментував ситуацію навколо прийняття програми голова фракції ВО «Батьківщина» Сергій Яковлєв.

Із 60 існуючих громад в області забезпечення якісною питною водою змогли пообіцяти не всім.

Сьогодні намагаються протягнути документ, який задовольняє потреби лише 16 громад, які визначила незрозуміла група, яка не мала на це компетенції, яка взагалі на це права не мала. Тобто компетенція сьогодні депутатів була перевищена. Я вважаю, це незаконне рішення, яке сьогодні було прийняте, і воно не є справедливим, – прокоментував депутат від фракції «За конкретні справи» Вадим Лозовий.

Під час сесії також започаткували конкурс «Гордість Хмельниччини», який має на меті визнання та відзначення видатних і талановитих особистостей інтелектуальної та професійної еліти області за найбільш вагомі професійні досягнення в управлінській, фінансово-економічній, соціальній, освітній, культурній, військовій, правоохоронній, спортивній та громадсько-політичній діяльності обласна рада. Також заснували обласну премію імені Володимира Ґериновича – за кращу роботу в галузі  історико-культурних та краєзнавчих досліджень.

Одним із ключових питань сесії стало затвердження бюджету області на 2022 рік, який приймали вже під завісу сесії, яка тривала загалом понад 8 годин. Після довгого обговорення і внесення пропозицій, дійти згоди обранцями таки вдалося.

Завершилася сесія на позитивній ноті – створенням найбільшої в облраді депутатської групи «За безпечне Поділля» та врученням 29 обранцям посвідчень добровольців пожежного руху.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook