Новини
Суспільство

На Хмельниччині будуватимуть та ремонтуватимуть житло для переселенців

Ще 50 тисяч переселенців готові прийняти у Хмельницькій області. Аби людям з “гарячих” регіонів було де жити, в області планують зводити нові будинки, а в обласному центрі – капітально ремонтувати старі. Кошти на будівництво виділять з державного бюджету, на ремонт витратять грантові гроші.

В Україні триває евакуація населення Донеччини – надалі залишатися в зоні бойових дій людям небезпечно, а вижити взимку там без належної інфраструктури, продуктів та води буде складно. Влада Хмельниччини, яка стала гуманітарним хабом від початку війни, заявила про готовність прийняти на своїй території ще 50 тисяч українців, які вимушено переселятимуться у більш безпечні регіони.

Попередньо зазначається, що розмістити нових вимушено переміщених осіб планують у тих закладах освіти, в яких не планують починати навчання в очному форматі. Як повідомив на позачерговому засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, ці заклади теж мають бути підготовлені до прийняття переміщених осіб.

Нагадаємо, навчання офлайн не розпочинатиметься у тих навчальних закладах, де немає укриттів, в яких діти та педагоги можуть перечекати повітряну тривогу у випадку її оголошення. За інформацією Департаменту освіти, науки, молоді та спорту ОВА, закладів освіти, в яких неможливо облаштувати укриття у власних приміщеннях, в області нараховується 347.

За кошти державного бюджету у Хмельницькій області також планують зводити 5-поверхові будинки, в яких загалом нараховуватимуться 2 тисячі квартир. Це буде капітальне будівництво, призначене для поселення ВПО.

Як повідомив заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, план будівництва вже розроблено, відповідна документація підготовлена.

Звести будинки планують протягом пів року у 16 відносно безпечних регіонах України, в тому числі й на Хмельниччині. Вартість квартири, укомплектованої меблями та устаткуванням, попередньо оцінили у 700-800 доларів за квадратний метр.

Після деокупації територій та відбудови житлового фонду люди зможуть повернутися до своїх домівок, а ці квартири будуть передані військовим, медикам, працівникам поліції, – написав у своєму телеграм-каналі Кирило Тимошенко.

У Хмельницькому також готуватимуть житло, в якому зможуть оселитися переселенці. Обласний центр виборов грант НЕФКО – Північної екологічної фінансової корпорації. Кошти планують витратити на ремонт двох гуртожитків на вулицях Інститутській та Кам’янецькій.

Майже півтора мільйона євро гранту, тобто подарункових безповоротних коштів ми отримуємо на реконструкцію двох будівель під кімнати в гуртожитках, тобто під тимчасове проживання внутрішньо-переміщених осіб. Попередньо ми плануємо від 150 до 200 переселенців поселити в цих кімнатах,прокоментував Хмельницький міський голова Олександр Симчишин.

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook