Новини
Суспільство

Оренда житла на Хмельниччині подорожчала на понад чверть

Масова міграція українців, спричинена агресією, не могла не позначитися на ринку нерухомості. Так, оренда житла на Поділлі зросла з початку року на понад чверть.

Хмельниччина, слава Богу, знаходиться відносно далеко від зони активних бойових дій. Як і більшість областей Західної України, вона вважається мешканцями півдня та сходу країни тихою місциною, де можна сховатися від ворожих обстрілів. Саме тому наш край прихистив десятки (а можливо, й сотні) тисяч земляків з інших куточків держави.

Звісно, на початку війни окремі подоляни також тікали світ за очі – в Європу. Але наразі більшість із них вже повернулася до рідних домівок. Отже – населення області тимчасово значно зросло, й квадратних метрів для всіх – місцевих і гостей Хмельниччини – нині бракує. Відповідно ціни на оренду суттєво зросли.

Перший значущий стрибок цін на орендоване житло, що цілком логічно, відбувся в березні. Наступ ворога з трьох боків спричинив міграційну хвилю, яка «затопила» безпечніші регіони. В перший місяць весни на ринку оренди вартість житла зросла на 13,5%.

Затим спостерігався певний спокій, аж до осені, коли ціни додали ще приблизно одну десяту. Загалом же порівняно з груднем винайняти квартиру на Поділлі стало дорожче на 28,3%.

Зрозуміло, нині нерухомості бракує, тому будівельники не сидять, склавши руки – працюють-працюють. Доводилося днями спостерігати симптоматичну картину: тривога, всі ховаються. А на будівництві, наче мурахі, порпаються робітники.

До речі, окрім оренди, з початку року теж на чверть – на 27,3% – подорожчало утримання та ремонт житла, поінформували в Головному управлінні статистики у Хмельницькій області.

Автор: Костянтин Зварич

Всі новини на одному каналі в Google News 
Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook