Новини
Суспільство

Ціни на цибулю у Хмельницькому зросли учетверо

За перші місяці 2023 року в Україні суттєво зросла вартість овочів – моркви, помідорів, огірків та інших. Проте, усі рекорди по здорожчанню б’є цибуля. У березні ціни на цибулю «підскочили» чи не у чотири рази. Хмельницький – не виключення: продавці на ринку кажуть, від початку його заснування не спостерігали таких різких цінових стрибків.

Днями у соцмережах трапилося на очі таке повідомлення:

Спочатку було дивно. Але все стає зрозумілим, варто зайти на продуктовий ринок та побачити ціни на цей овоч.

Попри те, що ціни на цибулю вже б’ють усі рекорди, за словами експертів – це ще не межа.

Підтверджують ці слова й продавці на хмельницькому продовольчому ринку. Продавчиня Катерина, яка торгує тут з дня відкриття, каже: за весь час роботи такої ціни на цибулю ще не бачила.

Поки не виросте в нас наша цибуля, доти вона буде дорога. Це привозна цибуля. Купують, бо потреба є в людей. Але купують мало, – розповіла жінка журналістам каналу Перший Подільський.

Ціни на цибулю, якщо порівнювати з торішніми, зросли учетверо. На ринку за кілограм просять від 47 до 54 гривень. Покупці ж помічають дивний феномен: у супермаркеті ціни на цибулю – вигідніші. До того ж, кажуть хмельничани, у супермаркеті можна вибрати ті цибулини, які подобаються, а на ринку доводиться за ту ж ціну купувати сітками.

Цибуля – дворічна культура, тож чимало господарів наперед готують сіянку, аби згодом мати власний врожай. Різних сортів напередодні старту городніх робіт уже чимало на ринку. І, очевидно, їхня вартість теж зросла.

Стрімке подорожчання цибулі аналітики прогнозували ще восени минулого року. Вже тоді було зрозуміло, що через війну “битву за цибулю” українські аграрії програли, адже близько третини від усього валового врожаю на ринок традиційно постачали з півдня країни.

Продавці ж додають: зараз вже не важливі сорти цибулі, важлива просто її наявність.

За словами експерта аграрного ринку – начальника відділу агропромислового виробництва управління розвитку АПК та земельних відносин Хмельницької ОВА Андрія Лакусти, зростання цін на овочі борщового набору є сезонним та відбувається щороку. Попит на цибулю дещо знизиться до кінця весни, оскільки її вирощуватимуть українці на своїх дачних ділянках. Після зниження попиту почне спадати й ціна. Орієнтовно це відбудеться не раніше третьої декади травня.

Серед інших продуктів, яким загрожує подальше подорожчання під впливом енергетичної кризи, експерти також називають хліб та булочні вироби. За прогнозами вже у квітні вони можуть здорожчати на 1-3 відсотки, а за перше півріччя загалом – на 5-10 відсотків.

Відео: Перший Подільський

Автор: Тетяна Новак

Всі новини на одному каналі в Google News  Підписуйтесь та оперативно слідкуйте за новинами у Телеграм, Вайбер, Facebook