Новини
Суспільство

Як проходить карантин у хмельницьких безхатьків

Під час карантину хмельницький центр соціальної підтримки та адаптації припинив приймати нових клієнтів.

Таке обмеження запровадили для безпеки тих осіб, які вже перебувають на обліку, та працівників центру, розповідає директор закладу Дмитро Старцун.

Раніше у зимовий період людям без житла  дозволяли лишитися у центрі на одну ніч  без проходження флюорографічного обстеження. Для них тут передбачені спеціальні кушетки з дерматиновим покриттям без покривал у коридорі. Нині ж всім “новеньким” змушені відмовляти. Оскільки міський туберкульозний диспансер, де оглядали клієнтів, наразі такі обстеження призупинив.

Зараз у центрі соціальної підтримки та адаптації ночує від 25 до 35 осіб, більшість з яких – чоловіки. Всі вони встигли зареєструватися ще до запровадження карантину та пройшли медогляд.  Серед клієнтів центру є і ті, які і донині працюють різноробочими у приватних домогосподарствах. Інші – тимчасово безробітні.

Зазвичай ми заохочуємо наших постояльців до пошуку роботи. Зараз же безробітним дозволили весь день перебувати у кімнатах. За нормальної погоди вони працюють на присадибній ділянці, прибирають територію.  Все для того, аби менше вешталися містом. Бо деякі з них можуть і у смітниках ритися. А відтак ризикують підхопити  інфекцію”, – розповідає директор Хмельницького міського центру соціальної підтримки та адаптації Дмитро Старцун.

Маски  клієнтам центру не надають. З початком карантину тут щодня дезінфікують стіни, ручки, ліжка. Щоранку фельдшер оглядає постояльців та вимірює їм температуру. Заклад забезпечений препаратами для зменшення болю та нормалізації тиску. У разі ж різкого погіршення самопочуття клієнтам мають викликати швидку допомогу. 

З початком карантину у центрі змінили постачальника обідів. Поки їдальня комунального підприємства “Електротранс” не працює, страви  для постояльців готують на ДП “Новатор”. Воно входить до державного концерну “Укроборонпром”  і тому нині не припинило роботу.

Комплексний обід вартує 25 гривень. Він передбачає першу й другу страву, салат, компот та хліб. Вечері для клієнтів купують за кошти волонтерів, щоб вони не мали потреби виходити у місто та не перебувати місцях скупчення, – додає Дмитро Старцун.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter