Новини
Суспільство

Священникам Хмельниччини нагадали правила участі у виборах

Роз’яснив позицію Церкви  архієрей Православної церкви України, митрополит Хмельницький та Кам’янець-Подільський Антоній Махота.

«Перед місцевими виборами буде не зайвим нагадати позицію нашої Церкви щодо можливості для духовенства висувати свої кандидатури на виборах та бути обраними»,написав у соцмережаї Митрополит.

За його словами, «відповідно до Апостольських правил 6, 81 та інших правил священнослужителям забороняється обиратися чи приймати призначення на посади, в тому числі в органах місцевої влади і місцевого самоврядування, якщо здійснення повноважень на цих посадах пов’язане з прийняттям на постійну роботу».

У зв’язку з цим, наголосив Антоній, священнослужителям повністю забороняється висувати свої кандидатури і обиратися на посади сільського, селищного, міського голови, голови об’єднаної територіальної громади, а також погоджуватися на обрання чи призначення на посади в місцевих чи державних органах влади, де передбачене прийняття на постійну роботу. З цієї ж причини клірикам забороняється висувати свої кандидатури та обиратися до Верховної Ради України.

«У разі, якщо клірик, забувши про канонічні правила, був обраний на посади сільського, селищного, міського голови, голови об’єднаної територіальної громади або набув інші посади, зазначені у п. 6, йому належить якнайшвидше подати заяву про складання набутих за підсумками виборів чи призначення повноважень. Якщо такий клірик відмовляється складати повноваження, то він має бути звільнений за штат. Поновлення у штаті можливе лише після складання відповідних світських владних повноважень», – роз’яснив Митрополит.

При цьому він зазначив, що повністю можливість балотуватися в депутати місцевих рад для кліриків не закривається. Вони можуть працювати там на громадських засадах, без прийняття на постійну роботу.

Але «у кожному конкретному випадку до початку виборчого процесу клірики повинні отримувати письмове благословення на висунення своєї кандидатури на депутата місцевої ради: архієреї – від Предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України, священики та диякони – від свого єпархіального архієрея. Без отримання такого письмового благословення висування кліриками своєї кандидатури забороняється», – підсумував Митрополит Антоній.

Читайте також: На Хмельниччині відбулися перші заміни членів ТВК

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter