Новини
Бізнес

Хмельницькі супермаркети підлаштовуються під правила торгівлі в умовах локдауну

Супермаркети обласного центру, які торгують змішаним асортиментом, шукають нові варіанти продажу тих груп товарів, які на період посилення карантинних обмежень потрапили у “чорні” списки. На Хмельниччині кількість нових лабораторно підтверджених випадків захворювання на COVID-19 продовжує зменшуватися. Проте про послаблення карантину поки не йдеться.

Як ми уже писали, у перші дні локдауну мешканці Хмельниччини ділилися першими враженнями від не зовсім зрозумілих обмежень, запроваджених у закладах торгівлі. У владі спробували пояснити логіку заборон на продаж у супермаркетах шкарпеток, батарейок, іграшок тощо. Проте людям, які змушені, замість купити все необхідне в одній точці, шукати потрібний товар по різних магазинах, від того не легше.  

Елегантні рішення…

В одному з хмельницьких «Сільпо»  після запровадження додаткових карантинних обмежень знайшли елегантне рішення. Замість стрічок отруйно-жовтого або яскраво-червоного кольору (як у багатьох інших магазинах області та країни) біля “заборонених” товарів встановили таблички з пропозицією придбати їх онлайн. Недоступними стали, зокрема, лампочки, іграшки, а також пластиковий, порцеляновий і скляний посуд. А от побутову хімію та засоби гігієни у “Сільпо” придбати можна.

Схожа ситуація і в «Таврії», що у центрі міста. Тут також немає стрічок, зате є таблички з повідомленням про обмеження щодо продаж певних товарів. Більше того, запаси «забороненої» продукції на полицях не поповнюють, очевидно, аби не спокушати покупців.

В сусідній «Антикризі», з її досить широким асортиментом, за обмежувальними стрічками опинилися майже всі товари. Звісно, крім тих, які дозволені для продажу.

…та несподівані незручності

Хмельницький «Епіцентр» у перший день зимового локдауну відкрив свої двері для всіх відвідувачів. Більшість відділів тут перетягнули стрічками з інформацією про онлайн-покупки. Відкритими залишилися сектори з їжею, побутовою хімією та авто-товарами. У другій половині того ж дня гіпермаркет впускали лише тих відвідувачів, які мали SMS з підтвердженням наявності замовлених онлайн товарів. Покупки у гіпермаркеті можна отримати через касу.

8 січня я зробив декілька замовлень. Проте забрати їх не можу, оскільки одна частина товару в наявності є, а інша, як виявилося, має приїхати з Києва. Чекаю уже більше трьох діб. Мені запропонували зателефонувати на гарячу телефонну лінію мережі та відмовитися від одного з товарів, щоб отримати наявне. Але протягом декількох днів я туди додзвонитися так і не зміг – слухавку ніхто не бере, – розповідає хмельничанин, який через  локдаун та пов’язані з ним незручності змушений був припинити розпочатий ще до Нового року ремонт.

Тим часом у соцмережах хмельничани просять повідомляти їм у приватні повідомлення про ті кафе та спортзали, які таки працюють. 

COVID-19 на Хмельниччині

За інформацією Хмельницької ОДА ще у 41 мешканця області позитивні тести підтвердили захворювання на коронавірус. Порівняно з попередніми днями та тижнями, перелік міст та районів області, де додалося хворих на COVID-19, суттєво зменшився:

  • 20 – м. Хмельницький
  • 10 – Віньковецький район
  • 5 – Чемеровецький район
  • 3 – Красилівський район
  • 1 – Старосинявський район
  • 1 – Хмельницький район
  • 1 – м. Шепетівка

Лікуються 4450 осіб: 647 – стаціонарно, 3803 – амбулаторно. Ліжкомісця у закладах, що надають допомогу хворим з COVID-19, в області завантажені на 35,73% (647 хворих, 223 підозри).

Одужання підтвердили у 70 осіб:

  • 32 – м. Кам’янець-Подільський
  • 27 – м. Хмельницький
  • 7 – Кам’янець-Подільський район
  • 4 – Хмельницький район.

Другий день поспіль кількість летальних випадків внаслідок ускладнень через COVID-19 в області залишається стабільною – 706.

Автор: Тетяна Новак

Читайте нас у Телеграм , у нашій групі Viber @ПоділляNEWS та InstagramTwitter